Foto: Marieke Markus

Mini column

De Woerdensche Column door Junior Brandenburg

Terwijl de Romeinse schepen voorlopig hun laatste rondje varen op een met uitdrogen bedreigde singel, dijken niet van droogte blijken te houden en er geen mussen meer zijn om van het dak te storten van de hitte, moet ik aan de pijnlijke arbeid van het schrijven van een column in zomertijd. En dankzij de warmte zou ik er bijna nachten van wakker kunnen liggen, want waar over te schrijven?

Over de uitzonderlijke zomer als vervolg op het vorige uitzonderlijke zomerweer met tropische stormen? De massale insectensterfte? Bomen die het loodje leggen na twee maanden droogstaan? Of wellicht over het nationale hitteplan en de gelijktijdige volksverhuizing van Nederlanders naar nog warmere oorden? Hoe doen ze dat eigenlijk in die warmere oorden qua hitteplan? Teveel vraagtekens dus en helaas geen passende bron van inspiratie bij de transpiratie. Althans, niets om een kolom afdoende mee te kunnen vullen.

En ik mag dan tweewekelijks met liefde mijzelf in mijn hemd zetten in onze courant, maar wel bij voorkeur met enige substantie en een kop en een kont en een middenstuk. De verleiding is groot om er stevig de kantjes van af te lopen, maar dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen. Dus vooruit, hierbij een mini column:

Het is mij opgevallen dat Woerden uitstekend in staat is om zich aan te passen aan zomerse warmte. De lokale politiek is alvast op haar jaarlijkse preventieve hitteverlof, maar ook de rest van Woerden schakelt gewoon een tandje lager als de temperatuur stijgt. Zo hebben we nog voor de zomer aanbrak het Stadsstrand opgedoekt, want stel je voor dat we energie verliezen aan zwemmen in de singel.

 

En ook bij de recreatieplas zet men graag in op minder recreëren want ook dat is vermoeiend met dit weer. Het opblaaszwemobstakel project kwam nooit van de grond en de plannen van Marijn Okkerman zijn ook alweer vakkundig in de diepvries gemikt om lekker af te koelen. En zo voorkomen we collectief dat we in dit weer ten onder zouden gaan aan inspanning. Daarmee is gelukkig gegarandeerd dat we uitgerust kunnen beginnen aan de Woerdense vakantieweek. Dat noem ik nog eens aanpassingsvermogen.

Meer berichten