Dominee Joost Schelling en pastor Janneke Stam organiseerden dit jaar voor het eerst een reis voor jongeren naar Taizé in de Bourgogne
Dominee Joost Schelling en pastor Janneke Stam organiseerden dit jaar voor het eerst een reis voor jongeren naar Taizé in de Bourgogne (Foto: )

Samen naar pelgrimsoord Taizé

Dit jaar organiseren de nog niet zo lang in Woerden actieve pastor Janneke Stam en dominee Joost Schelling voor het eerst een reis naar Taizé. Zelf zijn ze er geregeld geweest. "Met name in de zomer bezoeken vele jongeren Taizé," vertelt Stam. "Het leuke is dat ze uit de hele wereld komen." In de jaren 80 en 90 werd het veel gepromoot. "Nu is het niet zo vanzelfsprekend," aldus Schelling, en daar willen ze verandering in aan brengen.

door Winny van Rij

Woerden - De broeders van Taizé helpen over de hele wereld waar nodig, de meesten wonen in het gelijknamige klooster in het dorpje Taizé. Jaarlijks bezoeken 100.000 jongeren tussen de 16 en 35 jaar van over de hele wereld dit klooster om er een week te verblijven. De broeders zorgen voor drie vieringen per dag, verzorgen ook catechese en gespreksgroepen, zij inspireren maar faciliteren niet. De zusters van de naastgelegen kloosterorde bemoeien zich met de sobere voeding en met zieke mensen. "De zusters vallen niet zo op omdat ze in gewone kleding rondlopen," zegt Stam. "Het is er eenvoudig, sober. Er is nauwelijks stroom en wifi, je slaapt in een barak of in een tent. Iedereen die er komt heeft corvee. "Als je het toilet niet zo schoon vindt, pak je zelf wat schoonmaakspullen en ga je aan de slag."

Geloof en ontmoeting

"Sommigen zoeken de stilte om voor zichzelf wat meer duidelijkheid te krijgen in het leven, het geloof. Wie wat zelfverzekerder is, gaat vooral voor ontmoeting," vertelt Schelling. Het programma wisselt wekelijks en de broeders weten interessante sprekers naar Taizé te halen. Stam: "Een CEO van een groot bedrijf, een imam, een politiek leider, mensen die echt iets te vertellen hebben waarover de jongeren vervolgens weer in gesprek gaan." Ze vinden het bijzonder dat jongeren uit verschillende landen elkaar spreken over hun school, hun denkwijze over bepaalde thema's. "Zoals oorlog en vrede, milieuverontreiniging, samen delen." Schelling: "Je zit met leeftijdgenoten, spreekt een gezamenlijke taal, vaak Engels of Duits, praat over allerlei onderwerpen en dat dwingt je tot nadenken over jezelf."

Uren in de rij

Tijdens de viering in de kerk zo groot als een sporthal zit iedereen op de grond. "Stil te zijn, te luisteren, zingen, lezen, sommigen gaan liggen," zegt Schelling. "Drie vieringen per dag is niet het meest aanlokkelijke perspectief voor jongeren en toch gaan ze er graag naartoe." "Ik heb nog nooit meegemaakt dat ze niet gaan," bevestigt Stam. "Soms gaan ze zelfs eerder om een goed plekje te zoeken of er gewoon al te zijn." Iedere week wordt Pasen gevierd. "Op vrijdag leggen de broeders het kruis neer tijdens de viering," vertelt Schelling. "Hoewel het geen vrome sfeer is, staan de jongeren na afloop uren in de rij om fysiek bij dat kruis te zijn." De broeders hopen dat de jongeren thuis doorgaan met bidden en anderen helpen. "Taizé noemt dat de pelgrimage van vertrouwen," verklaart hij.

Ontmoeting met Islam

Deze zomer staat ontmoeting met de islamitische religie centraal. "Je viert daar samen de vrede en daarvoor is de basis gelegd tijdens Taizé Rotterdam in 2010 toen de broeders twee volle dagen hier waren," weet Schelling. "De lijn met de islamitische gemeenschap is daar uitgezet in gesprek met burgemeester Aboutaleb, met workshops en tijdens diensten."

Meer berichten