De fontein Spelende Kinderen staat sinds maart 2013 voor het station waar het bezoekers verwelkomt.
De fontein Spelende Kinderen staat sinds maart 2013 voor het station waar het bezoekers verwelkomt. (Foto: PR)

Passie versus regels in Fonteinsoap

De fontein zou in april aan moeten gaan maar was kapot zo werd gezegd. "Ik heb zo mijn twijfels over de redenen waarom de fontein uit stond," zegt de technische man van het KIOR team, Rob van Hoogdalem. Het blijkt dat er van de fontein eerst een risicoanalyse gemaakt moest worden.

door Winny van Rij

Woerden - "Degene die voorheen het beheer en onderhoud deed, had al gezegd dat we er eens naar moesten kijken," zegt coördinator van het KIOR team Marita Damen. Het zou te complex en te gevaarlijk zijn vanwege krachtstroom en een put waar kinderen in kunnen vallen. We zijn in overleg met de gemeente over hoe we dit structureel gaan oplossen, want heel Woerden wil dat de fontein spuit, met het Stadsmuseum voorop."

Wederrechtelijk

Wat er nu aan de hand is, kan ze raden. "Een persoon die het er niet mee eens is, ging er haaks op liggen, heeft toegang genomen en de fontein aangezet." En dat is Van Hoogdalem.

Risico's?

De fontein bleek niet kapot, maar bleef uit en dat liet hij zien door de kraan aan te zetten. Van Hoogdalem wilde aantonen dat het allemaal wel meevalt met de risico's van de fontein. "Als ik de put open doe om de boel schoon te maken, kan er echt geen kind invallen, dat is gewoon te klein." Verder zou er sprake zijn van salmonella met stilstaand water. "Dat klopt als je de fontein uit zet." Van een onderzoek door een expert wist Van Hoogdalem niets. "Ik ben verder buiten alle besluiten gehouden. Vanaf januari stel ik al vragen maar volgens de coördinator zou de fontein defect en weer in beheer zijn van de gemeente, hoewel dit niet klopt."

Regels volgen

Het lijkt erop dat het om een vertrouwensbreuk gaat. "Hij heeft de fontein aangezet terwijl dat niet de afspraak was, de regels niet gevolgd, hij maakt nu geen deel meer uit van het team," aldus jurist Damen die voor regels en zekerheid kiest. "Om te bewijzen dat de fontein het gewoon doet," verklaart de gepassioneerde Van Hoogdalem die, toegegeven, zelf handelde en vooral wil laten zien dat het allemaal niet zo in gewikkeld hoeft te zijn en toch veilig is.

Weinig kosten

En niet zo duur hoeft, want er is bijna geen budget. "Ik heb de douchekoppen inmiddels schoon gemaakt en de kapotte bout vervangen voor slechts 2,60 euro. Daar hoef je geen bedrijf voor te laten komen die ook nog eens voorrijkosten berekent. Ik had het op donderdag al geregeld, terwijl er vrijdag iemand zou komen kijken." Ook dat is niet volgens afspraak, dat klopt. Hij vindt het vooral erg jammer dat er niet op zijn kennis en deskundigheid vertrouwd wordt.

Geen idee

Het bestuur zal nu snel een besluit nemen, weet Damen. "Het is vies en ongezond maar veiligheid staat hier echt voorop." En hoe komen de vernielingen? Beiden hebben wel een idee wie dit gedaan zou kunnen hebben, maar willen daar niet over uitweiden.

Meer berichten