Patrick Baars was medeorganisator van Roverway 2018 in Nederland en pathleader van een van de 60-70 groepen roverscouts, path045, die hij meenam op reis. Hij ontwikkelde zijn eigen promotiemateriaal.
Patrick Baars was medeorganisator van Roverway 2018 in Nederland en pathleader van een van de 60-70 groepen roverscouts, path045, die hij meenam op reis. Hij ontwikkelde zijn eigen promotiemateriaal. (Foto: Winny van Rij)

Pathleader zijn bij Roverway maak je maar eenmaal mee

Elke drie jaar is er het internationale scoutingevenement Roverway steeds in een ander land in Europa, dit jaar in Nederland en Woerdenaar Patrick Baars was erbij als medeorganisator en als pathhleader van een groep van 50 roverscouts tussen de 16 en 22 jaar die zes dagen met hem op reis gingen.

door Winny van Rij

Woerden - "Ik zat als jeugdlid bij Scouting Woerden en doe nu dingen voor Scouting Nederland." Hij ging twee keer mee naar Roverway als deelnemer en eenmaal als patrouilleleider. "Dan ben je tijdens het evenement aanspreekpunt van een groepje uit je eigen land." Dat is op zich al heel leuk, maar dit jaar is echt een unieke ervaring. "Je kunt alleen maar pathleader zijn als jouw land gastland is en dat komt maar zelden voor." Hij behoort dus tot de gelukkigen, is een van de organisatoren van dit mega-evenement met 3550 deelnemers uit 58 landen.

Op reis

De kick-off van het evenement was op 10 juli met Koningin Maxima als ambassadeur van Scouting Nederland, de start met alle deelnemers op zondag 23 juli in Scheveningen. "Met een show op het strand en iedereen sliep er in tenten." Op maandag werden de over 60 tot 70 paths verdeelde roverscouts naar diverse plekken gebracht voor hun reis. "Sommigen blijven op een vaste plek, maken van daaruit uitstapjes, andere paths verplaatsen zich steeds." Patrick koos voor een combinatie.

Poldersporten

Zijn path045 begon in Nieuwerbrug met kennismaken via spellen en teambuilding. "Overdag organiseren wij het programma, 's avonds kookt steeds een andere patrouille, en verzorgt het avondprogramma met een lied, dans, quiz, toneelstuk of iets anders uit hun land." Op dag twee gingen ze met kano's naar de Boerinn om te poldersporten en lopend terug. De tussenstop in Woerden was met een stukje geschiedenis en een bezoek aan de molen. De dagen daarna brachten ze door in Austerlitz om te hiken, bijvoorbeeld naar Soestduinen. Na zes dagen kwamen alle paths naar scoutinglandgoed Zeewolde. "Voor een supergaaf en leuk programma van vier dagen met zeilen, hindernisbanen en uiteraard een feestje."

Best uniek

Het team van Roverway Nederland is gemiddeld 24 jaar jong. "Best wel uniek. We kunnen advies vragen aan ervaren scouts, onze supporters, maar we regelen alles zelf."

Meer berichten