Het Stadsmuseum Woerden belicht deze zomer een minder bekende kant van de kunstenaar Leo Gestel.
Het Stadsmuseum Woerden belicht deze zomer een minder bekende kant van de kunstenaar Leo Gestel. (Foto: )

Nieuwe tentoonstelling over Leo Gestel

Stadsmuseum Woerden

Gestel&Gestel, schilders en drukkers

Het Stadsmuseum Woerden belicht deze zomer een minder bekende kant van de kunstenaar Leo Gestel: zijn relatie met de artistieke Brabantse tak van de familie en zijn commerciële werk voor drukkerij Gestel en Zn. in Eindhoven. Gestel, geboren en getogen in Woerden, was één van de belangrijkste Nederlandse modernisten.

Woerden - De expositie geeft een overzicht van affiches en ander commercieel werk van Leo Gestel voor Philips, maar ook ontwerpen voor sigarettenreclames en de Jaarbeurs in Utrecht. Daarnaast is er vrij werk te zien van hem en zijn oom Dimmen dat ontstond op het Brabantse platteland. De goede band tussen Leo en zijn familie blijkt uit de zelfgemaakte ansichtkaarten die hij aan zijn Eindhovense familie stuurde.

Twee broers van Leo's vader, Dirk en Dimmen, runden in Eindhoven de drukkerij Gestel en Zn. Leo kwam hier van kleins af aan over de vloer en logeerde in de zomervakanties vaak bij oom Dirk. Met Dimmen kreeg Leo later een goede band en hij beschouwde hem als een groot voorbeeld. Zijn oom had gestudeerd aan de Rijksakademie in Amsterdam en daarna een opleiding tot tekenonderwijzer gevolgd. In zijn vrije tijd schilderde hij veel, waarbij typische plattelandsonderwerpen zijn voorkeur hadden. In de tentoonstelling zijn van hem o.a. een boer met paard en ploeg, korenschoven op een akker en een boerin met haar verstelwerk te zien. Binnen de drukkerij was Dirk verantwoordelijk voor de zakelijke kant en richtte Dimmen zich op de artistieke aspecten van het bedrijf. De broers specialiseerden zich in het drukken van sigarenbandjes, maar maakten ook verpakkingen voor sigaretten en chocolade, affiches, folders en boekenleggers. Naast Leo Gestel kwamen er ook andere kunstenaars in de drukkerij. Zo kocht Vincent van Gogh, die bevriend was met Dimmen, er vanaf 1884 zijn zwarte drukinkt. Een jaar later maakte hij er een litho gebaseerd op het nu wereldberoemde schilderij De Aardappeleters. Een replica van de litho is te zien in de expositie.

Meer berichten