Bruce (l) en Daniël (r) zijn dikke maatjes na Daniëls maatschappelijke stage via Handjehelpen. FOTO: Jeanet Nijeboer
Bruce (l) en Daniël (r) zijn dikke maatjes na Daniëls maatschappelijke stage via Handjehelpen. FOTO: Jeanet Nijeboer (Foto: Jeanet Nijeboer)

Bruce en Daniël zijn dikke maatjes

Ingestuurd

'Stap uit je comfortzone'

“Ik denk dat niemand uit mijn klas zo’n leuke maatschappelijke stage heeft gehad als ik”, glundert VWO-scholier Daniël Stal (16) van het Minkema uit Woerden. Hij ging in het kader van zijn maatschappelijke stage 30 uur stagelopen bij een non-proforganisatie. Hij koos voor vrijwilligersorganisatie Handjehelpen en werd maatje van Bruce, een 9-jarige jongen uit zijn woonplaats die een maatje zocht vanwege zijn PDD-NOS.

Woerden - Bruce en Daniël spraken vanaf het najaar in 2017 regelmatig op zondag af. Zij fietsten bijvoorbeeld in de bittere kou naar Nieuwerbrug om daar naar het bijna lege moestuintje van Bruce zijn opa te kijken.

Bruce: “Er was eigenlijk niets te zien daar. Op de heenweg was het nog leuk met de wind mee, maar die hadden we later tegen.” Samen gingen de mannen ook met de trein naar Utrecht om daar de Domtoren te beklimmen. “Dat waren vet veel trappen en we konden zelfs het stadion én Amsterdam zien liggen, het was supermooi weer”, zegt Bruce die het super vindt om met een soort ‘grote broer’ op stap te gaan.

Vertrouwen

Daniël vond het best spannend om Bruce zijn moeder Tessa te appen of hij met hem naar de Domstad mocht. Tessa: “Ik heb alle vertrouwen in jou, ik hoefde er geen seconde over na te denken.”

Sociale vaardigheden
Tessa is erg blij met maatje Daniël. “Als Daniël er is, hoef ik niet steeds op te letten of het buitenspelen goed gaat. Bruce luistert goed naar hem en hij verheugt zich erg op zijn komst. Het is ook goed voor Bruce zijn sociale vaardigheden, als ze samen in de buurt met kinderen gaan voetballen, leert hij daar weer van.” De vrienden en klasgenoten van Daniël vinden het bijzonder wat hij doet. “Ik krijg weleens enthousiaste reacties op een leuke foto van Bruce en mij die ik via Snapchat heb gedeeld. Dat is altijd hartstikke leuk.” Over de vraag wat Daniël heeft geleerd van zijn stage, denkt hij even na. “Ik denk dat ik er goed aan heb gedaan om uit mijn comfortzone te stappen. Ik had net zo goed in de kantine van de lokale sportclub kunnen gaan staan, maar ik denk dat ik dan niet met zoveel voldoening zou kunnen terugkijken op mijn stage. Bovendien heb ik geleerd de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken. Onder andere door de interactie met Bruce leer je toch een beetje zijn visie op de wereld kennen en zo krijg je daar ook meer begrip voor.” aldus Daniël die nu vrijwilliger bij Handjehelpen is geworden omdat hij Bruce niet wil missen. Ze spreken nog maandelijks af. “Want zomaar afhaken en ‘later’ zeggen, dat past echt niet bij mij,” aldus de scholier.

Porschedag

Laatst mochten Bruce en Daniël mee met een uitje van Vet Cool Man oftewel de Porschedag. Ze reden mee in een cabrio-Porsche van een particulier en raceten wel 196 kilometer per uur. “Daar ging je haar wel gek van zitten”, zegt Bruce met een grijns.

Ook (maatschappelijke) stage lopen bij Handjehelpen of vrijwilliger worden? kijk op: www.handjehelpen.nl

Meer berichten