Het Zegveldse kunstwerk Drie Koeien met kunstenaar Elselien van der Graaf (r) en Marita Damen: "Fiets eens langs, al die kunstwerken, kijk wat het is. Met de QR-code willen we mensen meer bij de beelden betrekken."
Het Zegveldse kunstwerk Drie Koeien met kunstenaar Elselien van der Graaf (r) en Marita Damen: "Fiets eens langs, al die kunstwerken, kijk wat het is. Met de QR-code willen we mensen meer bij de beelden betrekken." (Foto: )

De beelden van Woerden in beeld

Een jaar geleden nam een nieuw team onder verantwoordelijkheid van het Stadsmuseum het beheer en onderhoud van de Woerdense beelden in de buitenruimte over. "De kerncollectie van deze kunst bestaat uit ongeveer 50 beelden," zegt Marita Damen, coördinator van het KIOR team. "De welbekende beelden zoals de fietsers en de schaatsers, maar ook relatief onbekende beelden zoals de hooiopper."

door Winny van Rij

Woerden - Degene die voor het beheer en onderhoud verantwoordelijk was ging vorig jaar verhuizen en omdat het veel werk is, werd besloten een team samen te stellen. "Het museum wilde de beelden ook meer onder de aandacht brengen, kennis erover verwerven en onzichtbare beelden uit de anonimiteit halen."

Beeld van de maand

Ze bedachten het beeld van de maand. "We begonnen met de wielrenners, presenteerden dat leuk en RPL besloot er steeds een filmpje van te maken en in deze krant staat maandelijks het betreffende beeld met foto en verhaal." Er zijn twaalf beelden onder de aandacht gebracht en daar komt best veel bij kijken. "Binnen ons team zoeken twee kunsthistorica per beeld uit van wie het is, waarom het er staat en wat het verhaal erachter is. Een speciaal bedrijf poetst het beeld op en restaureert het zo nodig, maar ze zijn in redelijk goede staat."

QR-code

De meeste beelden zijn gegoten of gemaakt van steen. Zoals het herindelingsmonument van klei bij het station of de beelden waar je op kunt zitten. "In 2007 was er het project Sittingart bij het Defensie-eiland, geïnitieerd door de Rotary. "Er werden tien beelden gemaakt door kunstenaars uit de Baltische staten met de opdracht kunst te maken waar je op of in kunt zitten, zoals het Oor bij De Plint of de Engel bij de Haven." Het is de bedoeling dat bij elk beeld goede informatie aanwezig is zoals een stoeptegel met de naam van de kunstenaar, de titel en een QR-code. "Wie dit scant krijgt het bijbehorende filmpje te zien."
Het begint nu te leven, weet Damen. "We krijgen vele positieve reacties, mensen vragen om bepaalde beelden te verplaatsen, bijvoorbeeld In Morpheus Armen, aan de Raadhuislaan in Harmelen dat tussen twee rijbanen op een groenstrook staat waar je niet bij kunt komen." Dat vraagt nog wel iets. "Sommige beelden staan op grote betonnen platen, lastig om te verplaatsen en er is mogelijk een vergunning nodig." Naast de 50 beelden die tot de kerncollectie behoren, zijn er nog 30 tot 40 beelden. "De wezen waarvan niet duidelijk is wie deze beheert. Na dit project van vier jaar, gaan we dat misschien wel in kaart brengen."

Meer berichten