Foto:

Vincent geeft zijn gedachten vorm in woord én beeld

Na een knieblessure kon de 14-jarige Vincent van den Berg niet meer sporten. Hij zocht daarom een andere uitlaatklep. Dat resulteerde in het boek Gedachten en Beelden, een bundel van gedichten geïnspireerd op het leven van de Woerdense scholier.

door Simone Edelman

Woerden - Het idee om te gaan schrijven, kreeg Vincent tijdens zijn les Nederlands op het Minkema College. De docent gaf de klas de opdracht om een gedicht te schrijven. Waar de rest van de klas ietwat zuchtend aan de slag ging, had Vincent al snel de smaak te pakken. Het begon met een stuk of tien gedichten, maar dit aantal groeide al snel uit tot een stapel van 250 schrijfsels.

Gedichten gebundeld

Daar wilde hij eigenlijk wel wat meer mee doen en dus besloot hij, aangemoedigd door het thuisfront, zijn gedichten op te sturen naar een uitgeverij. En met resultaat! Vincent: ''Ik sport graag en toen dat vorige zomer door een blessure niet meer kon, zocht ik al gauw naar een andere hobby om mee bezig te zijn. Ik ging schrijven, tekenen en schilderen. De gedichten baseer ik op algemene situaties uit het dagelijks leven. Bijvoorbeeld baby's die worden geboren, verhuizingen of verliefd zijn. Ik schrijf het liefst over dingen die herkenbaar zijn voor anderen. Dat zie je ook terug in de gedichten in mijn bundel, die gaan over situaties van geboorte tot dood.''

Lichtjespad

Ik zal een pad voor je maken.
Een pad van lichtjes
in het zwart.
Een pad van witte stipjes.
Dat leidt naar mijn hart.

Je hoeft alleen te volgen
Niet af te wijken van
het spoor.
En luister naar mijn stem.
Geef alleen maar gehoor.

Ik fluister in je gedachten:
Kom naar me toe,
En ik bescherm je voor al het kwaad.

Heb een fijn leven met mij.
Samen genieten.
En wacht tot je mij verlaat.

Meer berichten