Foto: Mirte Damen

Kunst met de grote K!

De Woerdensche Column door Mirte Damen

Een paar maanden geleden reed ik met vriendin Astrid Vergeer op naar Friesland. We gingen naar een Fries feestje van Ellen-Claire en Chantoine Boomsma in het o zo mooie pittoreske Readtsjerk, in het Nederlands heet dat gewoon Roodkerk. Het was middenzomer en het was zo'n zwoele zomerdag en -avond. Aangekomen moesten we even ons tentje opzetten en toen gebeurde er direct al iets heel moois. Nog geen 3 minuten bezig met ons tentje op te zetten kwamen er andere gasten aangelopen die met de boot waren gekomen, want dat was makkelijker. Zij wonen namelijk om de hoek en het is zomer, waarom zouden we fietsen? Ze zeiden meteen: nou, als het niks wordt met dat tentje dan slapen jullie gewoon bij ons hoor. De kinderen zijn er niet en we hebben plek genoeg. Wat een enorm lief en warm welkom gaf Friesland ons daar. Stil van en dankbaar. Voor degene die nu nog roept dat Friezen stug volk zijn of iets anders negatiefs: zak er maar effe lekker in. Van deze echte oprechte gastvrijheid kunnen wij "Hollanders" nog heel wat leren.

Maar waarom vertel ik dit verhaal? Dat komt omdat Ellen-Claire vanaf afgelopen zaterdag tot 13 oktober een waanzinnige expositie heeft bij galerie van Slagmaat op de Leidsestraatweg in Woerden. En dat de openheid, de oprechtheid, de eerlijkheid maar ook de gastvrijheid die ik daar altijd voel en aanwezig is bij hen thuis in Friesland dwars door deze schilderijen heen knalt!

Ellen-Claire is ook nog moeder van 3 ondeugende boefjes en de vrouw van de geweldige Chantoine Boomsma die een grote internationale drankenhandel heeft. Dus los van dit alles is zij ook nog fulltime kunstschilder in een zeer dynamisch huishouden wat verre van saai is.

Ik kan Ellen-Claire het best beschrijven als een lieve, oprechte powervrouw die met haar doeken mensen kan betoveren, ze is een magiër op het gebied van portretten maar helemaal die van ogen. Ze blijven je aankijken. Je voelt en ziet van alles bij haar doeken. Twijfel, angst, kracht, liefde, eigenwijsheid, onzekerheid. Maar echt bijna al haar schilderijen zijn sensueel. Soms denk ik dat al haar schilderijen 's nachts tot leven komen, net zoals bij Harry Potter is het levensecht. Het pakt en raakt je. Je voelt echt haar ziel en zaligheid in haar doeken.

Op 6 en 7 oktober is de 16e Atelierroute in Woerden en gaat u vooral ook kijken bij haar expositie! Het zal u doen verwonderen. En mocht u nu net toevallig van plan zijn om kunst te gaan kopen dan is het geen toeval dat zij hier nu een expo heeft. En op vrijdag en zaterdag is Galerie van Slagmaat altijd geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Oooh en tot slot komende zondag is het Kunstpark en Akoestival in ons geweldige stadspark met een zonnetje en 25 graden. Ik waan mij zo weer op een mooie zomerdag en -avond in Readtsjerk Friesland, maar nu in Woerden.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden