Jongeren organiseren nu zelf Soosjaal


Patrick Werkhoven, Leonie Weggeman en Liam Warmels staan klaar om weer een nieuwe jonge lichting jongeren met autisme verder te helpen op het sociale pad en dat doen ze bij jongerensoos Soosjaal
Patrick Werkhoven, Leonie Weggeman en Liam Warmels staan klaar om weer een nieuwe jonge lichting jongeren met autisme verder te helpen op het sociale pad en dat doen ze bij jongerensoos Soosjaal (Foto: )

Jongeren organiseren nu zelf Soosjaal

Op vrijdagavond 31 augustus start het seizoen weer van Soosjaal. De soos voor jongeren met autisme zal vanaf nu bijna helemaal georganiseerd worden door de jongeren zelf waaronder Liam, Leonie en Patrick. Zij kwamen 6,5 jaar geleden binnen als 11- en 13-jarigen en ontwikkelden zich tot zelfstandige jonge mensen die ook andere kinderen met autisme die kans willen bieden.

door Winny van Rij

Woerden - "Ik was op de allereerste soosavond," vertelt de 20-jarige Liam Warmels. "Mijn ouders zeiden dat dit leuk was om te doen en dus ben ik gegaan." "Dat gold ook voor eveneens 20-jarige Patrick Werkhoven die maandelijks vanuit Montfoort hier naartoe komt. "Ik vond het niet onaardig en ben blijven hangen, kreeg als vanzelf vrienden." Liam hield het na drie keer voor gezien. "Ik nam vrienden mee die het niet zo leuk vonden en ik bleef toen ook weg."

Goede vrienden

Hij kwam terug toen hij 15 of 16 was. "Omdat er levend Cluedo georganiseerd werd en dat sprak me aan," zegt deze HBO-student Bosbouw. "Het was een warm welkom, mede dankzij Leonie die ik al kende. De 18-jarige Leonie Weggeman komt er al vanaf haar elfde. "Dat mocht eigenlijk niet maar ik heb gesmeekt omdat het me zo leuk leek. Nieuwe mensen leren kennen, gezelligheid. Ik ben gewoon super enthousiast." Ze heeft er goede vrienden aan over gehouden zoals Liam en Patrick die in tegenstelling tot Leonie in het begin wel wat teruggetrokken waren. "Ik heb echt wel tijd nodig gehad om mijn draai te vinden en nu ga ik zelf mensen verwelkomen," zegt Liam.

Contact leggen

Ook Patrick vindt zichzelf wel veranderd. "Ik ben veel zelfstandiger geworden. Ik vond het eerst raar om mensen aan te spreken maar in zo'n veilige groep gaat dat vanzelf. Contacten leggen is makkelijker geworden, ook op school en in mijn werk," aldus deze hovenier. Ze willen nu zelf jongere jongeren met autisme op weg helpen en de MBO-student Interieuradviseur Leonie volgde samen met de 17-jarige Ewan Schols net voor de zomervakantie de tien avonden durende cursus tot Citytrainer van Buurtwerk. "We hebben het certificaat behaald en hebben er veel van geleerd."

Leuke activiteiten

Met ondersteuning van Buurtwerk en initiatiefnemer AIC Woerden gaan deze en andere jongeren vanaf nu zelf de soosavonden organiseren en de eerste is op vrijdagavond 31 augustus om 20.00 uur bij De Plint. "We noemen het een open soosavond, hopen dat er echt veel nieuwe jongeren komen," laat Leonie weten. "Niets moet, activiteiten zijn niet verplicht, aan de kant kijken mag ook. Zo begonnen wij ook," aldus Liam. Terugkijkend herinneren ze zich genoeg leuke activiteiten om weer te organiseren. "Muziek, iets creatiefs, koken en eten, casino, circus of levend Cluedo, barbecueën, picknicken, naar de film, bowlingbaan of het poolcafé," sommen ze op.

Popelen

Ze staan te popelen om nieuwe jongere jongeren te ontvangen, hen leuke activiteiten te bieden en ze een stapje verder te brengen op het sociale pad, net zoals ze zelf baat hadden bij Soosjaal. "We hopen dat ze er net als wij in groeien," besluit Patrick.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden