Singelpolo in volle gang tijdens een vorige editie. FOTO: Justin Egberts
Singelpolo in volle gang tijdens een vorige editie. FOTO: Justin Egberts (Foto: Justin Egberts Archief)

"Nog nooit zoveel chocomel verkocht"

Zaterdag zal het weer zover zijn. In de singel verrijzen twee waterpolovelden voor Singelpolo. Een evenement dat inmiddels zijn strepen op de Woerdense sportkalender heeft verdiend en aan het einde van de zomer traditioneel terugkeert. Poloën in de watertuin van en barbecueën bij Café Victoria.

door Nik Mandemakers

Woerden - Het is vrijdagavond wanneer organisator Jorienke Krieger naar binnen stapt in het café dat zaterdag wordt overgenomen door enthousiaste waterpoloërs uit alle windhoeken van Nederland. Zelfs uit Venray komt een team om aan het unieke toernooi deel te nemen. Het deelnemersveld zal gevuld zijn met negen herenteams en vier vrouwenteams waarmee drie poules worden gevuld die aan het einde van de dag ook drie winnaars oplevert.

Vier jaar geleden ontstond de ambitie om het toernooi te gaan organiseren nadat Krieger werd uitgenodigd voor een soortgelijk toernooi in de Culemborgse haven. "Ik heb toen mijn idee gedeeld met Oscar Magielse en toen zijn we met het uitwerken van Singelpolo aan de slag gegaan. In eerste instantie wilden we het in het stadspark organiseren waar vroeger het zwembad was. Dat was historisch gezien de ideale locatie, maar dit leverde problemen op met de vergunningen. We zijn geen horecaondernemers dus de huidige locatie neemt ons veel zorgen uit handen."

Een fietstocht langs de singel leverde een andere locatie op. Voor Café Victoria komt alles samen. Catering die door Erik Thuis, eigenaar van het café, geregeld wordt en het water waarin gesport kan worden. Een samenwerking die nu al vier jaar voortduurt. "Tijdens de eerste editie was het slecht weer. Ik denk dat Erik nog nooit zoveel warme chocomel op één dag heeft verkocht", grapt Krieger. De eerste editie viel in het water, maar heeft vervolgens teams niet tegengehouden om nog terug te keren.

"Het goede gevoel overheerste na die editie", weet Krieger. Het was tegelijkertijd een toernooi dat nog onder de bomen gespeeld werd aan de overkant van de singel. Tegenwoordig zijn de velden naast de aanlegsteiger waardoor iedereen meer betrokken wordt bij het toernooi dan voorheen. "Toen moest de Romeinse boot nog aanleggen dus hadden we ook weinig mogelijkheden."

De organisatie hoopt, naast een geslaagde voorbereiding op het nieuwe seizoen, dat de vereniging wat meer bekendheid genereert in Woerden. In de ochtend worden al borden opgehangen zodat bekend is dat er het nodige gaande is in de binnenstad. "De sport komt maar weinig in beeld en dus is het leuk dat mensen even blijven hangen wanneer ze langslopen. Teams komen terug, maar ook toeschouwers die weer eens komen kijken."

Voor de organisatie zijn veel dingen inmiddels gesneden koek, maar slechts een onzekere factor kan nog voor spanning zorgen. Het weer is de laatste tijd wisselvallig, maar daar laat men zich niet door uit het veld slaan. "Gelukkig kunnen we binnen staan", klinkt het nuchter.

Meer berichten