Foto: Marieke Markus

Buitenthuis

De Woerdensche Column door Junior Brandenburg

Afgelopen zondag heb ik weer met volle teugen mogen genieten van Woerdens stadspark, het Westdampark. Helaas een veelal onderbelichte groene parel in het Stadshart. De reden van het mogen genieten was uiteraard de jubileumeditie van het Akoestival en het spetterende Kunstpark. Beiden hebben laten zien dat het park een prachtig decor is, maar vooral ook in potentie een perfecte plek voor Woerdenaren om te wandelen, kletsen, varen, BBQ-en, spelen, sporten, etc.

Maar op een paar holes met Stadsgolf na, wordt het park te weinig benut. Het succesvolle stadsstrand is vrij radicaal verwijderd en de pluktuinen zijn weggeplukt. Menigeen heeft zich uiteraard niet uit het veld of de singel laten slaan. Ook zonder zand en trappetjes wordt nog lustig gezwommen, en af en toe zit of ligt er iemand in het park. Maar verder is het een behoorlijk stil en leeg park.

En dat is ergens vreemd. Het is het centrale park van Woerden, het is prachtig groen en er zijn in het Stadshart vele woningen zonder tuin. Daarmee lijken alle ingrediënten aanwezig voor een levendig park. Maar waarom hier geen Vondel-, Julianapark, Lepelenburg taferelen en gezelligheid? Het park mist een plan. De paadjes zijn liefelijk aangelegd maar in erbarmelijke staat, het meubilair is schaars en basaal, het onderhoud is met zorg maar met weinig middelen gedaan en het ontbreekt aan een ziel in het park. En dat is zonde.

Maar laat de gemeente nu net een plan aan het ontwikkelen zijn. Dus laten we met zijn allen helpen. Dit door luid te laten weten wat een park mooi en leuk maakt. Ik doe alvast een voorzet met een muziekpodium annex verblijfruimte voor de onderhoudscrew, vaste BBQ's, gezellige banken en tafels, fonteintje (of 3) erbij en het feest is compleet. Stadstrandje terug en uiteraard meer evenementen.

Laat het de hele zomer bruisen op en rond het park met cultuur en vermaak. Dus graag drainage aanpakken en eens niet moeilijk doen met vergunningen, behalve dan dat geluidsnormen en groen gerespecteerd moeten worden. Dan hebben Woerdenaren een mooi buitenthuis. En misschien kan dan ook het Babypop Festival een nieuw thuis vinden nu het noodgedwongen werd afgelast en het er nu op of onder wordt voor dit oudste popfestival in het Groene Hart.

Meer berichten