De ouderen die een dagje uit zijn geweest, zijn zeer tevreden met de nieuwe, comfortabele Plusbus.
De ouderen die een dagje uit zijn geweest, zijn zeer tevreden met de nieuwe, comfortabele Plusbus. (Foto: )

Succes van de 'nieuwe' Plusbus

HET GESPREK

De Plusbus van Welzijn Woerden rijdt al dertien jaar. "We hadden zelf twee keer een tweedehands bus," zegt Jan Busscher. "Nu leasen we van het Ouderenfonds een spiksplinternieuwe." Ze merken dat er meer belangstelling is voor de uitjes. "De nieuwe bus is een stuk comfortabeler," weet Kees Groenewoud. Donderdag wordt deze officieel gelanceerd.

door Winny van Rij

Woerden - De voorgaande bussen werden geleased, deze nieuwe is in eigendom. "Mogelijk dankzij allerlei fondsen en Woerdense ondernemers die voor een of meer jaren betalen waardoor de prijs te behappen. We hoeven geen prijsverhoging doorvoeren."

Heel veel uitjes

De Plusbus begon als boodschappenbus voor ouderen en het aantal uitjes werd langzaam maar zeker meer. "We organiseren er nu 13 of 14 per maand," vertelt Busscher die samen met Groenewoud alles regelt, organiseert en coördineert. "De uitjes zijn op dinsdag, woensdag en donderdag en de boodschappenservice is op maandagochtend, maandagmiddag, vrijdagochtend en vrijdagmiddag," vervolgt Groenewoud die zelf ook de boodschappendienst draait. "Je haalt de mensen thuis op, gaat met ze naar de winkel, drinkt daar een kopje koffie, helpt met de boodschappen en brengt ze ook weer thuis." Al met al ben je een dagdeel bezig en daarbij kunnen ze nog wel wat vrijwilligers gebruiken.

Bij de boodschappendienst ben je als chauffeur ook begeleider. Bij de uitjes gaat er behalve de chauffeur altijd een extra begeleider mee. "We hebben dertig vrijwilligers die we kunnen inroosteren. Als de nieuwsbrief verschijnt kan iedereen zich inschrijven, zowel vrijwilligers als deelnemers," vertelt Busscher die best druk is met het nabellen en soms improviseren als een uitje onverhoopt niet door kan gaan. "Dan verzinnen we gewoon iets anders."

We moeten loten

Nodig want er is enorm veel belangstelling voor de uitjes. "We zitten eigenlijk altijd vol en moeten loten." Terwijl er zeven mensen meekunnen, hadden zich voor het kerstconcert in het concertgebouw 50 mensen aangemeld. "We gaan eind september naar Texel waarvoor we 40 aanmeldingen hebben. Gelukkig kunnen we dit twee keer organiseren." Dit soort uitjes waaronder ook dagjes naar het strand, worden georganiseerd door het ouderenfonds. "Heel betaalbaar. Mensen betalen 50 euro voor een dagje Texel inclusief busreis, boot en lunch."

Ze organiseren zelf ook uitjes in de buurt. Busscher: "Zo bezoeken we regelmatig een speciale film voor ouderen in Annex. Dat is inclusief de bus en een kopje koffie of thee met iets lekkers vijftien euro." "Eenmaal in de maand eten we op maandagavond bij Bregje," vervolgt Groenewoud. "Het zijn steeds andere mensen, heel leuk." Voor de boodschappendienst betalen de mensen 3,50 euro. "Dat zit net als de uitjes helemaal vol met een kleine 100 mensen per maand, we overwegen nu om ook op zaterdagochtend te gaan rijden maar dan hebben we extra vrijwilligers nodig."

Meer berichten