De volledige cast van Toneelvereniging Harto die op 11, 12 en 13 oktober 'De Spooktrein' speelt in Ons Dezibel
De volledige cast van Toneelvereniging Harto die op 11, 12 en 13 oktober 'De Spooktrein' speelt in Ons Dezibel

Durf jij in te stappen? Harto speelt 'De Spooktrein'

Afgelopen zaterdag op de septembermarkt: zodra de stoomfluit klonk vertrok de trein om niet veel later een zwaar ongeluk te krijgen. De beduusde reizigers op het perron lieten pardoes hun koffers vallen. Velen zullen deze scene gezien hebben, een aankondiging van het toneelstuk De Spooktrein dat Harto op 11, 12 en 13 oktober in Ons Dezibel speelt.

door Winny van Rij

Harmelen - De Spooktrein is een meesterlijke komische thriller. "Het gaat over zes gestrande reizigers," vertelt Zef van Engelen die een pasgetrouwde jongeman op huwelijksreis speelt. "Dat loopt uiteraard in de soep en de relatie tussen mij alias Charles en Peggy ontwikkelt zich gedurende het stuk." Zef had ooit een gastrolletje als kind en is sinds 2015 lid.

Saamhorigheid

Niet iedereen speelt iedere voorstelling mee. "Van de 25 leden hebben we 18 spelers van wie er nu 9 meedoen," verklaart bestuurslid Leon van Tilburg. "Degenen die geen 'rol' hebben, helpen vooraf met de aankleding en tijdens de uitvoering bij de entree, de muntverkoop, de bar, het uitdelen van hapjes na afloop met opruimen en schoonmaken. Dan zijn er nog leden die niet spelen maar zorgen voor grime of decor, zoals Henk Vink, die al 29 jaar bij de toneelvereniging betrokken is. "We zijn nu met de voorbereidingen bezig, maken attributen en twee weken van tevoren gaan we het decor opbouwen."

De tamtam

De toneelstukken zijn gevarieerd. Stukken met veel humor a la John Lanting liggen het Harmelense publiek het beste, weten de oudgedienden. "We spelen ook wel andere stukken en dan wacht het publiek een beetje af," zegt Leon. "Als dat donderdagavond in de smaak valt doet de tamtam zijn werk en zit het vrijdag en zaterdag een stuk voller." Sumbo over een oliemagnaat was iets te serieus, volgens Henk. Vals Plat had wel weer humor. "Een stuk over 8 vrouwen op fietsvakantie," vertelt Janine Snieder. "Voor de vrouwen een prachtig stuk om te spelen."

Afwisseling

Je moet alles kunnen spelen. "Zowel humor als bloedserieuze dingen," verklaart Henk. Hoewel het publiek het liefst lacht, is juist die afwisseling voor de spelers leuk. "Dat is soms wel een dilemma bij de keuze van de stukken," aldus Leon. Net als hoeveel je prijs geeft vooraf. "De Spooktrein wordt gewoon een bijzonder leuke voorstelling."

Meer berichten