Foto: Mirte Damen

Wakker worden, wakker worden!

De Woerdensche Column door Mirte Damen

Soms sta je versteld over hoe het B&W out of the blue een A.P.V. indient. Deze Algemene Plaatselijke Verordening gaat over de sluitingstijden van een terras, maar vooral wat daarna moet gebeuren en wat Boa's dan mogen doen.

Niemand in de horeca wist van deze A.P.V. Koninklijke Horeca Nederland voelt zich hier ook totaal ongekend in. Zij wisten van niets. Best raar toch! Er was gesproken over hoe te handhaven van sluitingstijden, maar niet van deze extra A.P.V. hoe te handelen met terrastijden. En volgens de huidige rapportage van het Susteam (controlerende Boa's) gaat alles goed. Er wordt geen extra overlast veroorzaakt. Dus kan ik hier dan concluderen dat het Susteam niet goed zijn werk doet? Of dat er iets anders fout gaat?

Maar wat houdt deze APV nu in: ik sla hem even plat. Het houdt in dat als de terrassen dicht moeten het daarna stil moet zijn! En je mag dan met Gods gratie nog wel roken buiten. Maar wel stil! Want anders zegt er een Boa: foei ben jij daar nu hard aan het praten? Dat mag niet! Foei! Gevolg: een boete voor de horecazaak en ook voor jou! Dit heet dan handhaven...

Hoe kan je dit handhaven in het weekend dan? Dat wil dus zeggen dat er bij alle horecazaken een extra schooljuf moet komen. Ik denk direct aan de scène van Jochem Myjers schoolreisje met de "overspannen leraar". Ziet u het al voor u. Een vol terras op een vrijdag of zaterdag 01:00 's nachts. Hallo lieve, lieve jongeren mag ik jullie aandacht, mag ik heel even jullie aandacht? Mag ik heel, heel, heel, heel misschien even jullie aandacht.... Dank je wel! Lieve, lieve kinderen willen jullie a.u.b. wat stiller zijn. Even stilte a.u.b.! Je mag je peukje nu oproken maar hup snel weer naar binnen. Nee, dat geld ook voor jullie daar, en willen nu ophouden met lawaai maken... en kan iemand even tegen het vrijende stelletje om de hoek zeggen dat ze wat rustiger aan moeten doen!!! SSssssssssst! Anders komt tante Boa jullie allemaal een onvoldoende geven... En je wilt geen foei van tante Boa... Ik weet nu al dat zelfs oom agent hier om moet gaan lachen. Het is namelijk onuitvoerbaar.

Het is goed dat je aan de buren denkt in de stad. Maar als jij een huis koopt of huurt in de stad aan het plein of bij een horeca gelegenheid dan weet je dat er in het weekend lawaai is. Mensen willen uit en terecht! Een stad hoort leven en te bruisen in de nacht! Dus als deze A.P.V. bekrachtigd gaat worden door de gemeenteraad dan wordt Woerden een fluisterstad. Zal fluisteren dan weer hip gaan worden? Maar ga dan niet te hard hé of pssssst pssssst hey meisje fluisteren want dat mag ook niet. Wel allemaal netjes in de maat anders wordt de juffrouw kwaad... Ik voel de nieuwe stadsslogan al aankomen. Woerden, slaapstad van het Groene Hart...

Meer berichten