Arie van Delft (l) en Jeroen Nap tonen een afbeelding van een soortgelijk nieuw veld. De staat van de huidige ondergrond is te zien. Foto: Roy Visscher
Arie van Delft (l) en Jeroen Nap tonen een afbeelding van een soortgelijk nieuw veld. De staat van de huidige ondergrond is te zien. Foto: Roy Visscher (Foto: )

Vernieuwing basketbalvelden gewenst

Basketbalvereniging Blue Drakes gaat de gemeente vragen de openbare basketvelden aan de Essenlaan op te knappen. Niet alleen kunnen de teams dan weer buiten trainen, de locatie wordt ook een sportieve ontmoetingsplek voor de hele buurt.

door Roy Visscher

WOERDEN - Wie nu op de velden wil spelen, moet de vele gaten ontwijken en rekening houden met de oneffenheden in de geasfalteerde vloer. Ook het vele gruis en losgeraakte stukjes vloer leveren risico op lelijke uitglijers met verwondingen als gevolg. Het ging al eens goed mis, vertelt Jeroen Nap, trainer bij Blue Drakes. "Een van onze leden kwam door de slechte conditie van het veld ten val en kon toen drie maanden niet spelen. Het veld is na zo'n veertig jaar gevaarlijk geworden. Collega-trainer Arie van Delft, voorzitter Theo Straub en ik besloten dan ook actie te ondernemen. "Er kwam een gesprek met de toenmalige wethouder voor sport. Zij gaf aan open te staan voor vernieuwing van de velden. Een jaar geleden begonnen we met het opstellen van een concreet plan."

Buien geen probleem

De vereniging stelt voor het asfalt te vervangen door een nieuwe outdoor sportvloer met in hoogte verstelbare basketborden. "Die is bij alle weersomstandigheden veilig, ook na een stevige regenbui is de vloer door de optimale afwatering binnen korte tijd weer bespeelbaar. De kwaliteit is vergelijkbaar met die van vloeren in binnensportaccommodaties. We hebben offertes opgevraagd en weten nu hoe hoog de kosten zullen zijn." Het hele bedrag kan Blue Drakes niet opbrengen. Vandaar dat de gemeente, eigenaar van de velden, om hulp wordt gevraagd. "We gaan straks in gesprek met de nieuwe wethouder. Ook geven we presentaties aan de verschillende fracties in de gemeenteraad. Zij moeten immers straks over ons plan gaan stemmen als het college het ziet zitten. We willen zelf sponsors en fondsen benaderen. En ook een financiële bijdrage leveren, evenals verschillende scholen in de directe omgeving via een sponsorloop." Want Blue Drakes hebben het plan niet alleen voor zichzelf gemaakt. "Natuurlijk gaan wij veel gebruikmaken van de velden als ze weer veilig zijn. Bij voorkeur trainen we bij goed weer immers buiten. Dat kan nu alleen in Snel en Polanen, dat maar over één veld beschikt. Maar we verwachten dat ook jongeren uit de buurt de accommodatie gaan gebruiken. Evenals het Futura College, omliggende basisscholen en verschillende sportieve stichtingen, die ons plan dan ook steunen. Daarnaast willen we er clinics, open trainingen en toernooien gaan organiseren en het populaire 3x3 basketbal gaan trainen. Sportverenigingen voor gehandicapten krijgen er ook een veilig buitenveld mee tot hun beschikking en misschien kunnen we zelf rolstoelbasketbal opstarten. We streven naar een sportieve ontmoetingsplek in de stad."

Aan de bal

De bal ligt straks bij de gemeente: eerst wethouder Arjan Noordhoek en het college en dan de raad. Noordhoek is volgens Jeroen zelfs voor het officiële gesprek al enthousiast. Als de gemeenteraad akkoord geeft, kunnen de nieuwe velden er al snel liggen. "We hopen dat de gemeente deze maand al de knoop doorhakt met een positief besluit. Als de aanleg dan eenmaal is begonnen, kunnen de velden binnen een week al klaar zijn om bespeeld te worden."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden