De schroom is overwonnen, nu lekker pletten! Foto: Roy Visscher
De schroom is overwonnen, nu lekker pletten! Foto: Roy Visscher (Foto: )

Trappelende voetjes in een paarse drap

Een primeur op Jenaplan Basisschool De Kring: de verse eigen druivenoogst wordt tot sap verwerkt door de leerlingen. Hoe ze dat doen? Door de druiven met de blote voeten te pletten natuurlijk. Voor hen een volledig nieuwe ervaring.

door Roy Visscher

WOERDEN – Voor de eerste keer waren de druiven in de moestuin achter de school, dankzij de deels bloedhete zomer, goed genoeg om geoogst te worden. Om daarna verwerkt te worden tot wijn … euh … druivensap dus. Een ouder van De Kring had het idee om dat te laten doen door de leerlingen. Donderdag was het zover. Maar eerst liep Marco van Wageningen met een groep oudere leerlingen door de tuin en liet hij ze proeven van eetbare gewassen. Munt, rozemarijn en basilicum: de kinderen raden de namen aan de hand van de smaak opmerkelijk snel. Van Wageningen is een van de twee 'tuinvaders' die de kinderen in het 'warme' seizoen op de woensdagen beurtelings wegwijs maken in het groeien en bloeien in de tuin. "Vooral de kinderen uit de bovenbouw zijn erg betrokken bij de moestuin. Maar de boomgaard is ook aangelegd door de jongere kinderen, de middenbouw dus."

Proeven

Ondertussen zijn drie kratten klaargezet, vol met paarse vruchtjes die de bovenbouw van de takken heeft geknipt of geplukt. De voetjes van twee groepen onderbouwleerlingen staan te trappelen om deze druiven plat te gaan stampen. Nou, dat nu ook weer niet. De meeste kinderen moeten wel wat schroom overwinnen om – nadat de stamgroepleiders Margriet en Karin het procedé voorgedaan hebben – aan de slag te gaan. Want met je blote voeten in die paarse drap, dat is toch wel wat eng. "Het kietelt!", roept een leerlinge terwijl haar voetjes de druiven nog wat onwennig pletten. Maar na aanmoedigingen van de juffen, de schoolleider en de aanwezige ouders gaat het steeds beter. Een voor een, of twee aan twee, komen de volgende kinderen aan de beurt. Niet allemaal, want sommigen bedanken toch maar voor de eer. Daarna worden de voeten afgespoeld in een bak met water. En mag iedereen van het kakelverse zelf gemaakte druivensap proeven.

Verkoop

Zelf vruchtensap maken is leerzaam, vertelt een van de stamgroepleiders. "Maar dat niet alleen. Het sap wordt verkocht in het winkeltje in onze school. Dankzij de grote betrokkenheid van ouders bij de school maken we daar zeker wat winst op. Die wordt weer geïnvesteerd in de moestuin. Zo verbouwen we hier groenten en kruidenplanten die je in de winkel niet zo gauw uitkiest. De ouders kopen deze producten uit onze moestuin graag." Het winkeltje wordt gerund door de leerlingen, waar ze ook weer het nodige van opsteken. Hoe je het ook bekijkt: deze moestuin zorgt voor een absolute win-win situatie. Want zowel de school en de leerlingen als de ouders zijn er blij mee. Mochten we volgend jaar weer zo'n hete zomer krijgen als dit jaar, dan zijn we daar vast niet allemaal blij mee, maar goed voor de druiven bij De Kring is het wél!

Meer berichten