Foto: Marieke Markus

Twinkle winkel (little star)

De Woerdensche Column door Junior Brandenburg

De winkelstraat is helaas weer een aandachtspunt. Dit ondanks het feit dat we dankzij verstandige keuzes de laatste jaren van de crisissen een laag percentage winkelleegstand hadden.

Maar zie, de crisis is voorbij en opeens gaat het weer snel de verkeerde kant op. En dat is een rare tegenstrijdigheid, maar wel verklaarbaar. Dit is namelijk de kwetsbaarheid van de ruggengraat van het Woerdense winkelbestand, gevormd door zelfstandige ondernemers met onderscheidende kennis, service en passie. Gedurende de crisis is deze groep ondernemers loyaal gebleven aan het Stadshart en hebben ze doorgezet, overwonnen en doorgepakt.

Op het moment dat we groeien blijkt dat een herstellende economie een bedreiging kan zijn. De koek groeit, maar niet zo hard als het aantal nieuwe winkels die openen. En zo kan het gebeuren dat het vullen van winkelpanden er voor zorgt dat anderen moeten sluiten omdat de economie nog niet gezet is. Het gevolg is dat een kwalitatieve boekwinkel het aflegt tegen een outlet en dat een elektronica specialist zijn niche nog verder ziet krimpen.

En zo kan het gebeuren dat de doorzetters van gisteren, zij die het hart van de stad kloppende hebben gehouden, nu dringend gereanimeerd moeten worden, dan wel dat een lege plek doormiddel van een transplantatie van een gezond nieuw concept gevuld moet worden. Al blijft het een gok of een transplantatie slaagt. En ik ben zeker geen conservatieveling, maar behouden is beter dan verliezen.

Collega Mirte benoemde vorige week de problemen in de Voorstraat. De aangereikte oplossing is echter niet het antwoord. Ik ben zeker voorstander van meer horeca en op meer plekken, maar niet als de oplossing om leegstand tegen te gaan. De horecakoek groeit, maar niet zo hard dat we alles moeten vullen met restaurants en koffiecorners. En hoe dol ik ben op terrassen, weet ik ook dat er een evenwicht nodig is. Zonder winkels bloeden we langzaam dood en gaan we van groei in horeca naar krimp met weer een nieuwe vorm van leegstand, gelijk aan de winkels. De oplossing ligt in behouden van het goede en het creëren van vruchtbare grond voor nieuwe retail-ondernemers. Dat zijn de sterren van het stadshart. Laat de winkels, te midden van mooie horeca, dus vooral (weer) twinkelen.

Meer berichten