'Het beleg van Woerden' is speciaal voor de 'Maand van de Geschiedenis' in het Stadsmuseum te zien.
'Het beleg van Woerden' is speciaal voor de 'Maand van de Geschiedenis' in het Stadsmuseum te zien. (Foto: )

'Het beleg van Woerden' in het Stadsmuseum

In de collectie van Stadsmuseum Woerden zit een uniek schilderij dat de belegering van Woerden in 1575/76 verbeeldt. 'Het beleg van Woerden' is in slechte staat, maar speciaal voor de 'Maand van de Geschiedenis' komt het uit het depot. De hele maand oktober is het te zien in de hal van het museum. Tegelijkertijd loopt een crowdfundingsactie om geld bijeen te brengen voor de nodige restauratie.

Woerden - Het schilderij werd ruim vierhonderd jaar geleden gemaakt door een onbekende schilder ter nagedachtenis aan de belegering van Woerden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. De Maand van de Geschiedenis met het thema opstand, is een goede aanleiding om dit bijzondere schilderij te tonen. Twee restauratoren hebben het schilderij onderzocht. Inmiddels is duidelijk dat hier honderden uren vakwerk in gaat zitten. Deze restauratie gaat 22.000 euro kosten. Stadsmuseum Woerden doet een bijdrage van 5.000 euro en heeft hulp nodig om de rest van de restauratie te kunnen betalen.

Het beleg

De belegering van Woerden door Spaanse soldaten begon op 8 september 1575. De Spanjaarden probeerden de stad van de buitenwereld af te sluiten door de toegangswegen te controleren en de stad uit te hongeren. Omdat Woerden het beleg had zien aankomen, waren de dijken al doorgebroken en landerijen onder water gezet. George de Wrede vertelt over wat er op het schilderij is te zien: ''Nadat omliggende steden als Oudewater en Schoonhoven hardhandig weer onder de katholieke heerschappij van de Spaanse koning Philips II waren teruggebracht, wordt daarna Woerden belegerd. Binnen de houten lijst van de schildering zie je de gebeurtenis vanuit een soort vogelvluchtperspectief land, lucht, water, bebouwing, mensen en dieren. Zelfs de acties van soldaten zijn voor ons navolgbaar. Op de vijandelijke schansen, die de stad omsingeld houden, wapperen witte vlaggen met een rood diagonaal kruis. Boven de stadsmuren van Woerden steekt de Petruskerk boven alles uit.''

Meer berichten