Nora Schreuder en Fieke Krijvenaar uit vwo-5 van het Minkema College wonnen het Max Havelaar Toesprakentoernooi.
Nora Schreuder en Fieke Krijvenaar uit vwo-5 van het Minkema College wonnen het Max Havelaar Toesprakentoernooi. (Foto: )

'Verleng middelbare school met een jaar’

Verleng de middelbareschooltijd met een jaar. Daarvoor pleitten Nora Schreuder en Fieke Krijvenaar uit vwo-5 van het Minkema College uit Woerden in hun winnende speech tijdens de achtste editie van het Max Havelaar Toesprakentoernooi, gehouden op zaterdag 29 september.

Woerden - De jury, bestaand uit professor Journalistiek en Nieuwe Media Jaap de Jong, onderzoeker en docent Moderne Letterkunde bij de opleiding Nederlands Esther op de Beek en directeur van stichting Hope XXL Chris van de Ven, prees de moed van de leerlingen om een op het eerste gezicht impopulair voorstel te verdedigen.

In haar speech vertelde Nora dat ze in vwo-3 geen natuurkunde had gekozen, terwijl dat met het oog op haar toekomst wel nuttig was geweest. Een jaar extra helpt je een betere profielkeuze te maken, betoogde het duo. Fieke vertelt achteraf: '5-vwo is een superzwaar jaar, je merkt dat direct en dan moet je ook nog allerlei meeloopdagen bezoeken. Ik zeg nu regelmatig mijn hockeytraining af.' 'Het persoonlijkheidsprofiel moet belangrijker zijn dan het vakkenprofiel,' sluit Nora af.

'Wie verveelt heeft ongelyk'
In totaal waren 100 leerlingen en 50 docenten van 50 verschillende middelbare scholen te gast bij de Universiteit Leiden waar ze in de ochtend een hoorcollege 'Spreken als Havelaar' door prof. dr. Jaap de Jong volgden. Met retorische souplesse sprak hij over Aristoteles, Cicero en Quintilianus. En misschien wel net zo belangrijk is de les van Havelaar: 'Wie verveelt heeft ongelyk'.

Workshops

Op het hoorcollege volgde een workshopronde over allerlei aspecten van het speechen. Zo leerden deelnemers van de workshop 'Jij bent de baas over je zenuwen' hoe je met buikademhaling controle houdt over je adem en hoe je gezonde spanning juist kunt gebruiken als een kickstart van je speech. In een andere workshop vertelde Bas Andeweg dat je in een informatieve toespraak maar beter niet al te overdreven kunt vleien. Dat doet afbreuk aan de indruk van oprechtheid die het publiek van een spreker krijgt, zo bleek uit een experiment.

In de praktijk

In het middagprogramma brachten leerlingen het geleerde in de praktijk. De opdracht: 'Houd voor een publiek van belangrijke mensen uit de onderwijswereld en medeleerlingen een toespraak waarin je jouw visie op het onderwijs van de toekomst in Nederland geeft'. In een pouleronde probeerden ze met vlammende speeches een plaats in de finaleronde te bemachtigen.

Het Max Havelaar Toesprakentoernooi laat leerlingen kennismaken met de retorica. En dat retorica onder leerlingen geliefd is blijkt wel uit het feit dat het maximum aantal aanmeldingen steeds binnen korte tijd is bereikt. Tip van de winnaars van deze editie: zorg voor een goede samenwerking, dan vul je elkaar aan.

Meer berichten