Vier van de kunstenaars bij de overzichtstentoonstelling: v.l.n.r. Peter van Haastrecht, Diny van der Aalsvoort, Monika Strugarek en Cas van Dijk. FOTO: Roy Visscher
Vier van de kunstenaars bij de overzichtstentoonstelling: v.l.n.r. Peter van Haastrecht, Diny van der Aalsvoort, Monika Strugarek en Cas van Dijk. FOTO: Roy Visscher (Foto: )

Atelierroute met thema 'in de wolken'

Kunst zien op ruim dertig locaties in Woerden, Harmelen en Kamerik: het kan op zaterdag 6 en zondag 7 oktober. Tijdens de Atelierroute Groot Woerden kunnen liefhebbers in ateliers en woningen het werk van 57 lokale kunstenaars bewonderen. Van schilderijen en foto's tot beeldhouwkunst, grafiek, glas- en textielkunst, keramiek, sieraden en meer.

door Roy Visscher

Woerden - De Atelierroute wordt voor de zestiende maal gehouden. De deelnemende kunstenaars leveren een kunstwerk voor de overzichtstentoonstelling en tonen in hun woning of atelier andere objecten. Net als de vorige editie heeft ook deze een thema: 'in de wolken'. De kunstenaars konden zich daardoor laten inspireren voor hun object voor de overzichtstentoonstelling. Metaalkunstenaar Petra Looij bijvoorbeeld heeft het vertaald in wolken met bewegende regendruppels. Het werk van dronefotograaf Peter van Haastrecht wordt natuurlijk altijd 'dichtbij de wolken' gemaakt. Zijn inzending sluit dan ook naadloos aan op het thema.

Publieksprijs

De schilderes Monika Strugarek heeft het thema met haar eigen leven verweven. "Soms loop ik met mijn hoofd in de wolken en loopt - net als soms in mijn dromen - mijn Poolse verleden en het Nederlandse heden wat in elkaar over. In mijn schilderij zijn de gebouwen daarom uit meerdere lagen opgebouwd." Diny van der Aalsvoort heeft in haar op de stad Medellin geënte schilderij wolken op fraaie wijze verwerkt. Bezoekers van de overzichtstentoonstelling kunnen op een formulier aangeven welk kunstwerk zij het meest aansprekend vinden en het thema het best verbeeldt. Het werk met de meeste stemmen wordt winnaar van de publieksprijs. Maar de Atelierroute is zeker geen competitie. Zoals bestuurslid Maria Margraf uitlegt: "Woerden had voorheen vrij weinig op het gebied van beeldende kunst te bieden. Door de Atelierroute kunnen Woerdenaren op eenvoudige wijze vele soorten kunst leren kennen en worden kunst en kunstenaars rond Woerden gepromoot." Mocht een kunstwerk erg in de smaak vallen, dan kan het in principe ook gekocht worden. Dat geldt voor zowel de werken van de professionele kunstenaars en semi-profs als voor die van de hobby-kunstenaars en studenten aan de kunstacademie. Over alle deelnemers is overigens informatie te vinden in een boekje over de Atelierroute van 2018. Zij vertellen daarin bijvoorbeeld hoe zij ertoe gekomen zijn kunst te gaan maken, welke materialen zij gebruiken en waar zij hun inspiratie vandaan halen. Ook bevat het boekje foto's van alle kunstwerken die zijn te zien in de overzichtstentoonstelling. Vorig jaar gingen naar schatting 1200 mensen op bezoek bij een of meerdere van de vele locaties in de stad, Harmelen en Kamerik. Dat geeft aan dat er behoefte bestaat aan deze laagdrempelige kennismaking met kunst.

Plattegrond

Alle locaties, voorzien van een speciale vlag, staan op een plattegrond op de website en in het boekje. En zijn open van 10.00 tot 18.00 uur. Ook in de etalages van twaalf winkels in de Voorstraat en Kruisstraat zijn nu al objecten van de kunstenaars te bewonderen. In het kader van De Week Tegen de Eenzaamheid rijdt Automaatje van 10 tot 12 en van 14 tot 16 uur langs diverse locaties van de Atelierroute, samen met een vrijwilliger. Opgeven kan via (06) 31936612.

Meer berichten