Verkleed naar het thema 'Alice in Wonderland' maakte Alice haar opwachting op het schoolplein.
Verkleed naar het thema 'Alice in Wonderland' maakte Alice haar opwachting op het schoolplein. (Foto: )

Na 44 jaar en 4 maanden met pensioen

Na precies 44 jaar en 4 maanden ging juffrouw Alice ter Haar van de Willem Alexanderschool op vrijdag 28 september met pensioen. In 44 jaar tijd zag ze leerlingen uitgroeien tot ouders die nu zelf hun kind naar school komen brengen. In 44 jaar verandert er veel, maar twee dingen zijn altijd hetzelfde gebleven: de tomeloze passie en energie waarmee Alice zich inzet en de spontaniteit en onbevangenheid van de kinderen waarmee ze zo graag werkt.

door Simone Edelman

Woerden - In mei 1974 begon toen nog juffrouw Van der Steege met haar eerste baan als leerkracht in haar vroegere woonplaats Vlaardingen. ''Ik was toen bijna 21 jaar oud en gaf les aan de 1e klas, nu groep 3. Op de ochtenden gaf ik daarna nog een half uur les aan de 6e klas, oftewel groep 8. Ik herinner me nog goed dat tijdens een van mijn eerste dagen als juffrouw twee knapen uit groep 8 tijdens de pauze in de grote boom op het plein waren geklommen. Met een enorme grijns keken ze mij aan, niet van plan om eruit te komen.'' Als jonge leerkracht leerde Alice daar een les waar ze 44 jaar profijt van heeft gehad. Alice: ''Ze verwachten natuurlijk dat ik zou zeggen dat ze naar beneden moesten komen, maar dat deed ik niet. In plaats daarvan zei ik: jongens, waag het niet om uit die boom te komen! Ze hebben daar een uur gezeten. Ik heb daarna nooit ordeproblemen gehad.'' Dit voorbeeld betekent niet dat Alice een strenge leerkracht was, maar het onderstreept wel de manier waarop ze in het onderwijs staat. ''Orde is niet de baas zijn, orde houd je door kinderen te zien, naar ze te luisteren en ze te begrijpen.'' Alice is daarom ook erg trots op de Willem Alexanderschool. ''Vanaf de kleuterklas krijgen ze naast de Christelijke normen al basisprincipes mee zoals respectvol omgaan met elkaar en niet pesten. We hebben oog voor ieder kind en dat zie je terug in het gedrag.'' Geen wonder dus dat Alice al vanaf 1987 met veel plezier lesgeeft op Woerdense basisscholen. Eerst op invalbasis en sinds 1995 in vaste dienst op de Willem Alexanderschool, waar ze sinds 2009 adjunct-directeur is. Ze heeft altijd fulltime lesgegeven en was daarnaast intern begeleider en remedial teacher, totdat in 2006 haar eerste kleinkind werd geboren. Sindsdien is ze naast leerkracht ook een dag per week oppasoma.

Alice: ''Nu sta ik niet meer vast voor een klas, maar door de jaren heen heb ik aan iedere groep wel lesgegeven.'' Groep 8 blijft voor haar favoriet door de gesprekken die je op die leeftijd met de leerlingen kunt voeren en door de leuke momenten zoals de schoolmusical en het schoolkamp. Het schoolkamp van dit jaar gaat Alice niet meer mee, maar daar staat wel een andere mooie bestemming tegenover. Alice: ''Samen met mijn man ga ik een reis maken naar Australië en Nieuw-Zeeland. Ik vind mijn werk nog steeds fantastisch, maar als ik nu niet kies om te stoppen, komen andere mooie dingen er misschien niet meer van. Zo heb ik een vader van 92 jaar die ik graag meer wil bezoeken en heb ik inmiddels al zes kleinkinderen om op te passen!''

Meer berichten