Anneke van der Zaag, Yvonne Vergeer en Joost Schelling bereiden zich voor op de eerste Kliederkerk in de Kruiskerk met het thema Dierendag.
Anneke van der Zaag, Yvonne Vergeer en Joost Schelling bereiden zich voor op de eerste Kliederkerk in de Kruiskerk met het thema Dierendag. (Foto: )

Het is quality time voor het gezin

HET GESPREK

Kliederen of knutselen hoort er zeker bij, maar Kliederkerk is meer dan dat. "Het is beleven, vieren en eten. Kinderen ontdekken de Bijbelverhalen samen met hun ouders, broers, zussen, opa's en oma's," legt dominee Joost Schelling uit. "Het is quality time voor het gezin."

door Winny van Rij

Woerden - Het idee om dit in Woerden te organiseren komt vanuit diverse commissies en de jeugdouderling. "Als we iets bijzonders organiseren zien we meer kinderen in de kerk, maar we zouden vaker extra aandacht willen geven aan de kinderen." Dat lukt niet tijdens een gewone dienst op zondag, dus is een ander moment nodig. "We organiseren het nu op zaterdagmiddag maar dat zou in de toekomst ook wel op zondagmiddag kunnen zijn," zegt een van de organisatoren Yvonne Vergeer. Zij vormt samen met Schelling en Anneke van der Zaag het kernteam.

Samen

Je moet de Kliederkerk zien als een soort quality time voor het gezin. "De zondag is dat bij uitstek maar tijdens de viering halen we het gezin uit elkaar door de kinderen naar de kindernevendienst te sturen," aldus Schelling. Daarom dus dit extra moment in de kerk met als doel samen de verhalen van de bijbel te ontdekken zodat de kinderen deze begrijpen. Hiervoor duikt het team vooraf zelf ook in het betreffende verhaal.

Thema

Zaterdag sluit de Kliederkerk aan bij Dierendag met het thema De Ark van Noach. Schelling: "Zo'n verhaal is groots maar het komt erop neer dat je gaat verhuizen, het goede meeneemt en het slechte achterlaat." Dat vertelt hij in de korte viering van een kwartier en daaraan voorafgaand gaan de aanwezigen het verhaal ontdekken. "Wat komt erbij kijken als je gaat verhuizen, wat neem je mee. Dat kan zijn met knutselen, schrijven, of een spel," licht Van der Zaag toe. Aan het eind is het tijd om samen te eten en ontmoeten.

Andere geloofsbeleving

De Kliederkerk is een vorm van geloofsbeleving voor kerkleden maar ook voor anderen. "Voor mensen die al langere tijd niet in de kerk zijn geweest maar er wel affiniteit mee hebben, is dit een laagdrempelige manier zijn om weer eens te komen." Later ook weer naar gewone kerkdiensten gaan zou mooi zijn maar alleen naar de Kliederkerk komen kan zeker. "Het concept is in Engeland bedacht als Messy Church. "Dat is een beter woord, dat staat voor rommelig en het leven is ook rommelig," zegt Schelling die er twee jaar geleden is geweest. "Er is daar een soort aparte gemeenschap naast de gewone kerk ontstaan." Zo ook in Nederland waar al honderd Kliederkerken actief zijn. Vergeer. "In Spijkenisse ontstond ook een nieuw soort kerk."

Informatie

In Woerden streeft de Kruiskerk vooralsnog naar eenmaal per kwartaal. De volgende keer is op 17 februari, direct na Valentijnsdag met als thema liefde. De eerste Kliederkerk is op 6 oktober van 15.15 tot 17.45 uur. Meer informatie via jeugdouderlingKK@kerkklanken.nl.

Meer berichten