De Klooster Big Band staat sinds dit seizoen onder leiding van veelzijdig docent Casper Dik, uiterst rechts.
De Klooster Big Band staat sinds dit seizoen onder leiding van veelzijdig docent Casper Dik, uiterst rechts. (Foto: Winny van Rij)

Klooster Big Band wordt dynamischer

HET GESPREK

De al 25 jaar bestaande Big Band van het Klooster heeft met ingang van dit seizoen met Casper Dik een nieuwe dirigent die de band beter op de kaart wil zetten. "Meer zichtbaarheid geven en er wat meer jongere mensen bij proberen te krijgen zodat het een mooie gemengde club wordt."

door Winny van Rij

Woerden - Dik is zelf saxofoondocent en werkt al 18 jaar bij Het Klooster, een periode waarin hij heel veel dingen deed: naast de saxofoonleerlingen zijn dat Supersax, sinds ruim tien jaar het Jeugdorkest, diverse projecten waaronder Talent XL en nu dus de Big Band. "Ik speelde met plezier al in diverse Big Bands en vind vooral projecten met samenspel erg leuk." Hij houdt van variatie, heeft een brede interesse en dus was de keuze voor het dirigeren van de Klooster Big Band niet zo lastig. "Het is een leuke club die hard werkt en ook gezellig is."

Trompet en trombone

De band heeft dit seizoen vier keer geoefend, dus Dik zit nog aan het begin van het traject. "Eerst maar eens kijken of we de bezetting compleet kunnen krijgen." Er kunnen namelijk nog wat muzikanten bij. "Vooral trompet en trombone," laat hij weten. "In de basis zouden we vier van beide moeten hebben, dus er kunnen er nog wat bij." Uiteraard moet je de muziek kunnen lezen, ritmisch onderlegd zijn en kunnen meespelen met het orkest. En dat speelt een mix van traditionele en moderne jazz, pop en funk. Dik wil toe naar een veelzijdig repertoire. "Daarvoor moeten we eerst de bezetting zo compleet mogelijk hebben. Er zijn enorm veel arrangementen die pas dan echt helemaal goed tot hun recht komen."

Samenwerking met zang

Als de bezetting compleet is wil Dik ook toewerken naar een meer dynamische band. "Met onder andere meer focus op ritme en techniek." En dan is het ook leuk om meer aanwezig te zijn bij evenementen binnen en buiten het Klooster. Wat de Klooster Big band nog niet had was zang. "Het lijkt me leuk om dit toe te voegen en hierin samenwerking te zoeken, je komt het bij meer Big Bands tegen."

Meer berichten