Julie Ng (hier in het restaurant van haar vader): "Mijn film wordt ook een ode aan de eerste generatie Chinezen in Nederland."
Julie Ng (hier in het restaurant van haar vader): "Mijn film wordt ook een ode aan de eerste generatie Chinezen in Nederland." (privéarchief Julie Ng)

'Nu heb ik respect voor babi pangang'

In haar jeugd schaamde de in Woerden geboren Julie Ng zich voor haar Chinese afkomst. In een documentaire is ze nu op zoek naar de afkomst van het populaire gerecht babi pangang, dat symbool stond voor die schaamte. De film wordt uiteindelijk een ode aan de eerste generatie Chinezen in ons land.

WOERDEN - Babi pangang was het meest bestelde gerecht in het restaurant van Julies ouders. "Daardoor had het voor mij een sterke associatie met Chinees zijn. "Evenals voor Nederlanders, van wie ik ook regelmatig allerlei andere niet-kloppende clichés over Chinezen naar mijn hoofd geslingerd kreeg. Zo ontwikkelde ik een afkeer van het Chinees zijn en daarmee ook van dat gerecht dat daar zo mee verbonden is." Bij Julie thuis at men overigens helemaal geen babi pangang. "Het gerecht dat veel Nederlanders als typisch Chinees zien, is in Nederland ontwikkeld en heeft sterk Indische kenmerken. Wist je dat de meeste Chinezen hier het zelf niet eten?!"

Doorbreken

In haar documentaire 'Wij Zijn Meer Dan Babi Pangang' gaat Julie op zoek naar de precieze oorsprong van het gerecht. Al wordt die zoektocht er gaandeweg een naar de culturele identiteit van Chinese Nederlanders. "Ik ging steeds sterker beseffen dat de herkomst van het gerecht niet zo belangrijk is, maar het juist gaat om de betekenis ervan. Zo ontdekte ik bijvoorbeeld dat mijn eigen ouders helemaal niet die negatieve associatie met het gerecht hebben. Babi pangang bleek voor hen, evenals voor de meeste Chinese restauranthouders, een meer economische betekenis te hebben. Het heeft hun geholpen in Nederland een bestaan op te bouwen." De documentaire wordt ook een ode aan de eerste generatie Chinezen in Nederland, die hard hebben gewerkt om economisch zelfstandig te worden. Daarnaast kan hij helpen om stereotypen over Chinezen te doorbreken. "Mijn negatieve associatie met babi pangang is nu veranderd in respect voor het gerecht. Ik vind het dan ook jammer dat volgens trendwatchers de Chinese restaurants in Nederland uiteindelijk zullen verdwijnen." Julie is nu twee jaar bezig met de voorbereidingen voor de documentaire. "Daarbij ontdekte ik dat veel tweede generatie Chinezen in Nederland de thematiek uit de film herkennen."

Stichting

De benodigde financiën wil de filmmaakster via crowdfunding bij elkaar krijgen. Volgend voorjaar hoopt ze te kunnen filmen, waarbij ze kan rekenen op steun van de gemeente Rotterdam. "De distributeur Periscoop wil de film uitbrengen in de Nederlandse bioscopen. Op het aankomende Nederlandse Film Festival in Utrecht zijn we uitgekozen voor extra promotie en draait een trailer." Alsof het maken van een film naast een baan al niet genoeg is, heeft Julie ook nog met twee filmproducenten de Stichting Meer Dan Babi Pangang opgericht. "Daarmee willen we onder andere kunstenaars en designers uit de Aziatische gemeenschap ontdekken, begeleiden en promoten." Mocht babi pangang binnenkort officieel Nederlands Immaterieel Cultureel Erfgoed worden: ook dat is dan de verdienste van Julie Ng. "We willen dit koppelen aan een 'Nationale Babi Pangang-dag', die we jaarlijks willen organiseren om de Chinees-Indische eetcultuur te vieren."

Over Julie

Julie Ng werd geboren in Woerden, woonde daarna in Noord-Brabant en woont tegenwoordig in Amsterdam. Daar werkt ze bij de omroep OUTtv en als documentairemaakster. Haar ouders hebben nog steeds een Chinees-Indisch restaurant, nu in Rozenburg.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden