Gert Vendrig draait ook voor de meest verrassende reparaties in het Repair Café zijn hand niet om. (Foto: Paul van den Dungen)
Gert Vendrig draait ook voor de meest verrassende reparaties in het Repair Café zijn hand niet om. (Foto: Paul van den Dungen) (Foto: Paul van den Dungen)

Repair Café vaak redder in nood

Iedere derde zaterdag in de maand is De Bavohof in Harmelen het domein van het Repair Café. Pas twee jaar geleden door Jos Mulder en Gretha Sijmons opgericht en nu al een ongekend groot succes.

door Paul van den Dungen

Harmelen - Terwijl afgelopen zaterdag de zomerse temperaturen nog van geen wijken weten, komen de eerste gasten om klokslag 10.00 uur al De Bavohof aan de Jonckheerelaan binnenlopen. Zij worden opgevangen door Gretha Sijmons die daar de rol van gastvrouw vervult. Zij hoort de klachten van de bezoeker aan en zoekt daarna naar de meest geschikte reparateur. Deze morgen is het meteen raak. Mevrouw Verkleij uit De Meern komt binnen met een defecte koelbox. "Het motortje draait nog wel, maar hij koelt niet meer" zegt ze. De beschikbare reparateur heeft nogal wat moeite om het motorcompartiment open te krijgen, omdat hij het niet wil beschadigen. Uiteindelijk lukt dat en kan hij aan de slag. Voorzitter Gert Vendrig vertelt dat het nu twee jaar geleden is dat dit Repair Café spontaan ontstond. Het is gewoon een dienstverlening aan de gemeenschap en daar wordt inmiddels veel gebruik van gemaakt. Wij repareren hier hoofdzakelijk de wat kleinere huishoudelijke apparaten en kinderspeelgoed. Ook eenvoudig naai- en herstelwerk kan hier worden gedaan. Grote reparaties aan bijvoorbeeld motoren, auto's en wasmachines doen wij niet. Op een zaterdag ontvangen wij hier toch wel zo'n 15 tot 20 mensen met hun defecte spulletjes. Vaak is het maar een kleinigheid en best wel zonde om het al weg te gooien." Het blijkt dat mensen vaak nog wel gehecht zijn aan bepaalde spulletjes en het erg jammer vinden als die niet meer te repareren zijn. Een man schuift met een transistorradiootje bij Jan Mulder aan tafel even later gevolgd door Ine de Lange uit Harmelen die met een defecte leeslamp komt aanzetten. "Het is een spooklamp meneer. Soms brandt hij netjes de hele avond en de volgende avond gaat hij spontaan steeds maar aan en uit. Het is verder nog een mooie lamp, maar zo hebben we er niet veel aan." Ook hier is het weer Jan die met zijn technisch inzicht het probleem bekijkt. Nog geen drie minuten later verschijnt er een man met een nagenoeg gelijksoortige schemerlamp. Gretha schenkt koffie voor hem in en vraagt hem nog even te wachten. Mevrouw Boer uit Harmelen krijgt de aandacht van Gert Vendrig. Zij is binnengekomen met een grote, maar oude speelgoedpop. Het elastiek van de armen en de benen is verteerd en dat levert vreemde bewegingen op. Ze zegt de pop al heel lang te hebben maar wil er nog geen afstand van doen. Normaal als zij wat overtollige spulletjes heeft brengt ze die naar Emmaus, maar zelfs als de pop niet meer te maken zou zijn, doe je daar een kind toch geen plezier mee. Intussen is Gert Vendrig aan de slag gegaan met nieuw elastiek. Tot grote vreugde van mevrouw Boer lukt het hem om het armen en beendergestel weer soepel te laten bewegen, Ook de pot voor de vrijwillige bijdrage wordt daar blij van.

Meer berichten