Op de kleinvee keuring van Sport en Nut krijgt Thom Maaijen advies van keurmeester Bertus den Blanken. FOTO: Paul van den Dungen
Op de kleinvee keuring van Sport en Nut krijgt Thom Maaijen advies van keurmeester Bertus den Blanken. FOTO: Paul van den Dungen (Foto: Paul van den Dungen)

Kleinvee te kust en te keur

'Nut en Sport', de vereniging van fokkers en liefhebbers van kleinvee, werd in 1906 opgericht en is daarmee een van de oudste verenigingen in Woerden. Afgelopen weekend streken zij neer bij Boer Bert aan de 's Gravensloot voor hun jaarlijkse kleinveekeuring en clubtentoonstelling.

door Paul van den Dungen

Woerden - Na een aantal jaren in het Brediushonk te hebben geëxposeerd en de laatste zes jaar in Tuincentrum De Bosrand, moesten zij daar door ruimtegebrek vertrekken. Hendrik Hoogerbrugge, een van de bestuursleden bij 'Nut en Sport' is werkzaam bij Boer Bert en dankzij hem kon daar de keuring en clubtentoonstelling gehouden worden. Het waren dit weekend vooral kippen, duiven, konijnen, grote- en dwerghoenders en watervogels die gekeurd en tentoongesteld werden. Voorzitter Gerda Nijenhuis: "Onze vereniging telt zo'n 65 leden die vaak al vele jaren lid zijn. Het fokken heeft een grote cultuurhistorische waarde om de verschillende rassen in stand te kunnen houden". Vandaag zijn er 5 keurmeesters voor 119 konijnen, 50 hoenders, 36 duiven en 14 watervogels. De keurmeester bekijkt het dier, terwijl een schrijver alle op- en aanmerkingen noteert en de toegekende punten verzamelt. Er wordt vaktaal gesproken die voor een buitenstaander onbegrijpelijk klinkt. Gerda Nijenhuis: "De meeste dieren zitten gewoon bij de fokkers thuis. Het is alleen jammer dat er zo weinig jonge leden zijn. Wij gaan ook scholen uitnodigen om op een educatieve manier deze vorm van sport onder de aandacht van de jeugd te brengen. Misschien levert dat nieuwe leden op." Thom Maaijen (17) uit Haastrecht is het jongste lid van de vereniging. Ook hij heeft geen idee hoe je jongeren enthousiast kunt maken voor het houden en fokken van kleinvee. Thom zegt: "Ik heb het van mijn opa. Mijn vader heeft het ook een tijdje gedaan, maar is daar later weer mee gestopt. Opa heeft er verstand van en van hem leer ik veel. Ik fok nu kippen en met name het Friese hoen citroenpel." Keurmeester Bertus den Blanken uit Kamerik is al 9 jaar kippenkeurmeester. Hij bekijkt het hoen van Thom en geeft hem advies. Aan de hand van een tekening laat hij Thom zien wat de belangrijke kenmerken zijn. Het hoen vindt het maar niets en maakt afkeurende geluiden als hij op z'n kop wordt gehouden. Voorzitter Nijenhuis heeft de keurmeesters van vandaag via Digikeur gecontracteerd.

Met een puzzeltocht voor de jeugd, een knuffelhoek met konijntjes en ruim 250 bezoekers werd de zaterdag afgesloten. Jaco de Groot reikte de prijzen uit. Fraaiste Konijn: A. Groen met een Tan zwart; Fraaiste Grote hoender: W. van der Wind met een Wyandotte zilver zwartgezoomd; Fraaiste Dwerghoender: K. Koot met een Barnevelder kriel, dubbelgezoomd; Fraaiste Sierduif: W. Van Dijk met een Akener Lakschildmeeuw; Fraaiste gedomesticeerde watervogel : K. Koot met een Kwakereend wit; Fraaiste konijn C-klasse: A. Groen met een Tan zwart; Fraaiste van een jeugdlid: T. Maaijen met een Fries hoen, citroenpel

Meer berichten