Foto: Winny van Rij

Verras je ook een mantelzorger met een gratis kaartje?

In de week voorafgaand aan de Dag van de Mantelzorg op zaterdag 10 november ligt het in Woerden vol met speciaal ontwikkelde ansichtkaarten om mantelzorgers een opsteker te geven. Een idee vanuit de Participatieraad. "We vinden het belangrijk dat de mantelzorger waardering krijgt, dat er bewustwording is," aldus Corrie Middelkoop en Yvonne den Ouden.

door Winny van Rij

Woerden - 'Ik Waardeer je Bijzonder en heb Respect voor de wijze waarop je belangeloos en met liefde zorg draagt voor een ander. Bedankt hiervoor!'. Dat is te lezen op de achterkant van de ansichtkaarten. De voorkant is verschillend met de woorden Bijzonder, Bedankt, Respect of Waardering. "Net wat het beste bij iemand past," laat Middelkoop weten. "We leveren ook kleine kaartjes af bij alle bloemisten in Woerden," vervolgt Den Ouden. "Zij bieden in de week van 1 t/m 10 november speciale mantelzorgboeketjes aan voor vijf euro." Voor als je wat meer wilt geven dan alleen een kaartje.

Privacy

Het idee staat los van de jaarlijkse Mantelzorgwaardering van 75 euro van de gemeente. "Vanwege de nieuwe privacywetgeving mag je dit niet meer voor een ander aanvragen," zegt Middelkoop. "Wij vonden het juist zo leuk om een mantelzorger te verrassen, in het zonnetje te zetten en dat hopen we met deze actie te bereiken," aldus Den Ouden. Ze is trots op Woerden. "Ik merk dat mensen hier echt omzien naar elkaar en dat is niet vanzelfsprekend."

Gezien worden

"We kennen allemaal de mensen die voor hun ouders of zieke familielid zorgen. Soms is dat zo vanzelfsprekend dat wij ze niet meer opmerken," legt Middelkoop uit. "Het is dan zo fijn om gekend en gezien te worden," meent Den Ouden. "Mantelzorger ben je al gauw, bijvoorbeeld regelmatig je schoonvader naar het ziekenhuis rijden voor onderzoeken of boodschappen doen voor je buurvrouw. "Soms is het zwaar en belastend, soms zit het in de kleine dingen, maar het is allemaal mantelzorg."

Verras iemand

Ze hopen echt dat zoveel mogelijk mensen straks een kaartje meenemen en opsturen naar iemand die ze even een hart onder de riem willen steken of waar je dankjewel tegen wilt zeggen. "Degene die zorgt ontvangt kan zijn of haar mantelzorger natuurlijk ook verrassen met een kaartje of een bloemetje. "Hiermee zeg je tegen iemand: 'Ik waardeer je'." De kaartjes komen vanaf 1 november met bijbehorende poster te liggen bij huisartsen, wijkcentra, de bibliotheek, kerken, apotheken, supermarkten en andere centrale adressen. Vanaf die dag kunnen mensen ook terecht bij alle bloemisten voor een mantelzorgboeketje.

Meer berichten