Foto:

Ad Wammes bij première in China

Bijna was het niet doorgegaan: de premiere van het nieuwste orgelwerk van de Harmelense componist Ad Wammes (1953), dat hij schreef voor de ingebruikname van het nieuwe kerkorgel van de Rooms-Katholieke kathedraal 'The Cathedral of the Assumption' in Ningbo, China.

Harmelen/Ningbo - Het door de Amerikaanse stad Portsmouth gedoneerde orgel was tijdens de verscheping dusdanig beschadigd, dat de Amerikaanse orgelbouwer Hal Gober werd ingevlogen om het orgel op tijd te herstellen. Uiteindelijk kon op zondag 28 oktober het zeer druk bezochte concert plaatsvinden. Naast werken van Mendelsohn, Bach en Brahms ging het stuk 'Peaceful Waves' van Wammes in premiere.

Het werk werd zeer goed ontvangen. Na afloop van het concert werden organist en componist belaagd door bezoekers die met hen op de foto wilden. Vervolgens werden Wammes en de organist geïnterviewd door een plaatselijk televisiestation dat een reportage over het concert maakte. Maar wat is plaatselijk? In Ningbo wonen namelijk ruim 8 miljoen mensen.

Vredige golven

Wammes refereert met de gekozen titel "Peaceful Waves' aan de Chinese miljoenenstad. Ningbo laat zich namelijk vertalen als 'vredige golven'.

Meer berichten