Foto:

Ervaringscoaches begrijpen jou echt

Praten met iemand zoals jij, iemand die je echt begrijpt. Dat is waar veel mensen behoefte aan hebben. Naast de bestaande professionele hulp is er nu een poule van acht ervaringscoaches. Maatschappelijk werker Corine Vondrácek van Kwadraad: "Deze ervaringscoaches zetten hun ervaring graag in om anderen in vergelijkbare situaties te helpen."

door Winny van Rij

Woerden - Marije heeft een zoon met autisme. "Na de diagnose volgde een enorme zoektocht. We hebben meerdere hulpverleners gehad en ze zeiden het wel te begrijpen, maar leg maar eens uit dat je een uur verder bent als je naar de supermarkt wilt gaan omdat hij die tijd nodig heeft om zijn schoenen aan te trekken, of dat zwemles in een groep van tien personen niet lukt." Ze wil graag anderen ondersteunen in hun zoektocht.

Helpende hand bieden

Net als Michella. "Ik heb een aangeboren hartafwijking en weet precies wat je als kind doormaakt als je een lichamelijke aandoening hebt. Daar kan ik ouders echt bij helpen." Voor Rachel geldt dat ze mensen met psychische klachten kan ondersteunen. "Met het aanbrengen van structuur in je dag, bezig blijven, ik kan hen de helpende hand bieden."

De pilot met ervaringscoaches is onderdeel van de Onafhankelijke Regieondersteuning in Woerden. "Iedere gemeente biedt dit al aan, maar wij gaan met de inzet van deze coaches een stap verder," legt Eva Berkeley van Welzijn Woerden uit. Allemaal willen ze andere Woerdenaren vanuit eigen ervaring ondersteunen. Ze weten als geen ander hoe het is, waar je tegen aan kunt lopen en welke vormen van ondersteuning er zijn. Allemaal hebben ze weer andere ervaring, de een met autisme, de ander met echtscheiding, rouw, lichamelijke aandoeningen, in de psychiatrie of als statushouder / nieuwe Woerdenaar. "Het is heel laagdrempelig," zegt Rachel. "Wij begrijpen waar de hulpvragers het over hebben, waar ze tegenaan lopen, wat de valkuilen zijn." "We laten anderen ook zien dat er hoop is," zegt Michella. "Iemand is mij voor gegaan en is er uitgekomen. Marije: "Dat er mogelijkheden zijn, dat je er sterker uit kunt komen."

Bekendheid krijgen

De ervaringscoaches zijn in een vierdaagse training voorbereid op wat ze in de praktijk kunnen tegenkomen en leerden praktische vaardigheden zoals gesprekstechnieken. Eva: "Ze kunnen voor overleg en ondersteuning altijd een beroep doen op de betrokken professionals." Dat zijn er vier van Welzijn Woerden en twaalf van Kwadraad. "Met hen vindt eerst een speciale Meet & Greet plaats," aldus Kwadraads' Karima Fagrach. "We moeten zorgen dat onze collega's weten dat de ervaringscoaches er zijn en waarvoor ze ingezet kunnen worden," vervolgt Corine.

Aan de slag

"Ik hoop dat we ook echt snel aan de slag kunnen," laat Marije weten. Hoe het precies zal zijn, is voor hen nog wel onduidelijk. Michella: "Ik ga er blanco in maar ik hoop wel dat ik ingezet wordt bij kinderen." "Ik wil gewoon graag anderen ondersteunen," besluit Rachel.

Meer berichten