Thijs van den End bereidt zich momenteel voor op de Paralympische Spelen van 2020 in Japan. Foto: Harald Lakerveld
Thijs van den End bereidt zich momenteel voor op de Paralympische Spelen van 2020 in Japan. Foto: Harald Lakerveld (Foto: )

Zin in een bijzondere zwemmiddag?

WOERDEN - Zwemmen is een sport voor iedereen: gewoon lekker baantjes trekken of misschien wel op hoog niveau aan wedstrijden meedoen. Dat kan óók als je een lichamelijke beperking hebt. Een bijzonder zwemevenement voor mensen met en zonder beperking op zondag 11 november laat dat zien.

door Roy Visscher

Die dag komt de paralympisch zwemmer Thijs van den End naar het Batensteinbad in zijn geboortestad. Duidelijk wordt dat een lichamelijke beperking geen obstakel hoeft te zijn om hard te kunnen zwemmen: Thijs is daarvan het levende - en pijlsnelle - bewijs. Maar eerst, vanaf 13.00 uur, verzorgt het zwembad een kennismaking met verschillende trainingsmethoden en kun je ervaren hoe het is om te zwemmen met een beperking. Om 14.00 uur draait het om Thijs van den End. Hij laat zien hoe hij traint en geeft tips om je zwemtechniek te verbeteren. Maar ook gaat hij je uitdagen het tegen hem op te nemen om te kijken wie het snelst is! Na het zwemmen maakt hij tijd vrij om vragen te beantwoorden over zwemmen mét en zonder beperking, in Batenstein Eten & Drinken. Thijs heeft al een zilveren en bronzen medaille gepakt op het EK in Dublin en traint momenteel hard voor de Paralympische Spelen van 2020 in Tokyo.

Iedereen samen

Het evenement wordt georganiseerd door het Batensteinbad en het Team Sportservice provincie Utrecht. Regioconsulent aangepast sporten Sandra van Wijhe-Faase vertelt dat Woerden veel doet voor mensen met een beperking die willen sporten. "Voorheen was er het initiatief 'Woerden Inclusief'. Dat wilde mensen met een beperking zoveel mogelijk laten meedoen, waaronder met sporten. Nu is dat 'Iedereen doet mee' en sinds vorig jaar is Woerden ook aangesloten bij het landelijke platform Uniek Sporten." Al vaker heeft zij zwemdagen georganiseerd voor mensen met een beperking. "Maar het aankomende event is ook voor anderen, iedereen samen dus." Ook Sandra is zondag aanwezig, voor toelichting op de sport- en beweegmogelijkheden voor mensen met een beperking in Woerden en omgeving.

Helpen

De 25-jarige Thijs van den End, deels woonachtig in Barwoutswaarder en deels in zijn trainingsstad Amersfoort, vertelt veel zin te hebben in komende zondag. "Zwemmen is mijn passie en daarom vind ik het leuk om mensen daarbij te helpen. Ik wil ook graag laten zien dat zwemmen zo geschikt is voor mensen met een beperking. In het water ben je immers deels gewichtloos, en dat is voor hen ideaal. Ik heb nooit eerder meegewerkt aan een zwemevent dat ook voor deze groep sporters is en ben dan ook benieuwd hoeveel bezoekers er komen!"

Vooraf aanmelden is niet nodig, je kunt je op de dag zelf inschrijven voor de verschillende onderdelen. Het Batensteinbad is volledig toegankelijk voor iedereen en heeft goede faciliteiten, zoals zwembadrolstoelen en een tillift.

Meer berichten