De echte kenners zeggen zelfs dat dit exemplaar mooier en warmer is qua klank dat het orgel in het Amsterdams concertgebouw.
De echte kenners zeggen zelfs dat dit exemplaar mooier en warmer is qua klank dat het orgel in het Amsterdams concertgebouw. (Foto: )

Bijzonder monument volledig gerestaureerd

Stichting Behoud cultureel erfgoed Meije-Zegveld kan met trots melden dat de volledige restauratie van het Maarschalkerweerd orgel een feit is. Dit bijzonder historisch monument staat in het kerkje Onze Lieve Vrouw Geboorte aan De Meije. Om dit te vieren is er op zondag 11 november om 14.00 uur een feestelijk concert, onder leiding van organist Geerten Liefting,

Zegveld - Dit instrument is in 1896 vervaardigd door de Utrechtse orgelmaker Michael Maarschalkerweerd (1838-1915). Het orgel werd gebouwd volgens de tekeningen en technische aanleg van het vorige, door brand verwoeste orgel uit 1887, en is daarom in technisch opzicht ouder dan het bouwjaar doet vermoeden. Het orgel is in de loop der jaren vrijwel ongewijzigd gebleven en zodoende een zeldzaam en fraai voorbeeld.
In 2006 is een groepje enthousiaste parochianen gestart met het inzamelen van gelden voor de noodzakelijke grote opknapbeurt. In tien jaar is zo'n vijftigduizend euro ingezameld, grofweg de helft van de totaal benodigde middelen. In 2016 is de stichting opgericht om de rest van de restauratie te realiseren.

Meer berichten