Rocky Tuhuteru is zaterdag 10 november een van de levende boeken die mensen kunnen lenen voor een gesprek. FOTO: Patricia Steur
Rocky Tuhuteru is zaterdag 10 november een van de levende boeken die mensen kunnen lenen voor een gesprek. FOTO: Patricia Steur (Foto: P.M.G. Steur)

'Leen' Rocky Tuhuteru bij Mensenbieb

HET GESPREK

door Winny van Rij

"Ik vind het een voorrecht dat ik dit mag doen en ben vooral nieuwsgierig naar de mensen die mij als levend boek lenen, en naar hun drijfveer," zegt Rocky Tuhuteru die op zaterdag 10 november naar Woerden komt om in gesprek te gaan over de gedeelde geschiedenis van de Molukse en Nederlandse bevolking. "Met een doorkijkje naar de toekomst."

Woerden - De Mensenbieb werd vorig jaar voor het eerst gehouden in Woerden en is bedoeld om in gesprek te gaan met iemand die afwijkt van de norm om verbinding en wederzijds begrip te creëren. "Wie online zoekt op Molukkers krijgt vaak als eerste informatie over gewelddadige acties in de jaren '70," legt de vroegere presentator van het radioprogramma NOS Langs de Lijn uit. "En ja, daar waren we bij betrokken maar nu kijken we om naar anderen, zijn actief in maatschappelijk trajecten. Er is zoveel meer te weten over onze geschiedenis, over onze pijnlijke historie."

Groeiend besef

Tuhuteru ontwaart binnen de Molukse gemeenschap dat de mensen meer kennis verzamelen over hun geschiedenis. "Steeds meer ontdekken over wat het kolonialisme teweeg heeft gebracht. Ik weet nu meer dan 20-25 jaar geleden." Dat komt doordat er een Moluks Historisch Museum is, maar ook door een groeiend besef. "Een van de lessen die we leren is dat je vanuit verschillende perspectieven naar de geschiedenis kunt kijken, naar de machtsverhoudingen. De Nederlanders en andere Europeanen kwamen naar de Molukken vanwege de specerijen die we daar hadden. Na de kolonisatie komt de vraag of we daar zelf van geprofiteerd hebben en het antwoord is vaak een bitter en teleurgesteld nee."

Tegen wil en dank

Tuhuteru is zeker niet bitter. "Ik zie wel dat het beeld aan het kantelen is. We redden ons prima in Nederland, gaan ook naar de supermarkt voor onze boodschappen en twee keer per jaar op vakantie maar we hebben hier tegen wil en dank een bestaan opgebouwd. Het is geen romantisch verleden." Hij ziet dat de eerste en tweede generatie vooral druk was met de terugkeer en de vrije republiek maar dat de derde en vierde generatie nu veel meer bezig is met hoe ze de Molukken kunnen helpen, de armoede aldaar bestrijden. "Geld inzamelen voor het bouwen van een leslokaal of voor schoolboeken, diverse projecten opzetten."

Gezamenlijke toekomst

Tuhuteru wil graag over al deze aspecten vertellen. "Belangstelling wekken voor ons verleden en verhaal. Ik hoop dat de kennis die ik overdraag andermans visie op de samenleving nuanceert. Wat wij ruim zestig jaar geleden meemaakten, geldt nu voor nieuwe migranten. Er zijn verschillen tussen Nederlanders en migranten maar zeker overeenkomsten en je bouwt hoe dan ook samen een toekomst op." Tuheteru opent de mensenbieb op zaterdag 10 november om 13.30 uur in de bibliotheek. Naast hem zijn er diverse andere levende boeken 'te leen'.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden