Foto:

Bijscholing wordt talentontwikkeling

Leerling centraal bij Stichting Dunya

door Winny van Rij

Wat in 2010 werd opgezet om kinderen met een onderwijsachterstand bij te spijkeren, is nu 180 graden gedraaid. "We starten nu met de Dunya Academy om middelbare scholieren en young professionals te helpen hun talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen," zeggen Nizar El Haik en Youunis El Atrach, twee van het team van vier dat dit concept het afgelopen half jaar ontwikkelde."

Woerden – "Jongeren moeten in de derde klas van het voortgezet onderwijs al een profiel kiezen, een keuze maken voor de rest van hun leven," zegt Youunis die deels in het onderwijs werkt. "Ons onderwijssysteem is vooral gericht op hard werken, presteren, hoge cijfers halen, maar voor je het weet, maak je een keuze die is beïnvloed door vrienden, ouders en sociale media omdat je het zelf nog niet weet." Daarin wil de Dunya Academy heel graag verandering brengen.

Stip op horizon

Ze begonnen in 2018 al voorzichtig met deze manier van werken en merkten dat dit aansloeg. "Als we met de groep middelbare scholieren gingen kijken naar de stip op de horizon, durven dromen over een toekomst, focussen op zaken waar ze goed in zijn, bleek het energieniveau enorm te stijgen," vertelt Youunis. "Dat vonden ze de leukste middagen," vult Nizar aan.

Als een broer

Daarnaast werkten ze het afgelopen jaar met coaches. "Ieder van ons had vier of vijf leerlingen onder zich met wie we aan het begin van het jaar doelen vaststelden, plannen maakten en hen periodiek monitorden." Youunis: "We kregen met toestemming van de ouders toegang tot hun account in Magister op school, volgden cijfers en eventuele absenties en gingen met hen in gesprek om te zorgen dat ze de gestelde doelen ook echt zouden behalen." Ze stelden zich bij wijze van spreken op als de oudere broer of zus en het werkte. "De cijfers gingen omhoog en de werkhouding en het gedrag verbeterden."

Van een 7 naar een 9

Alles bij elkaar besloot het bestuur van de stichting afgelopen zomer de koers radicaal te wijzigen en zich te richten op talentontwikkeling. Heel anders dan de vroegere Huiswerkbegeleiding Plus+ met woordenschat verbeteren, zinnen juist formuleren, leren presenteren, bijles en citotoets training. "Met hard werken op een moeizame manier een 3 naar een 5 of 6 ombuigen. Nu kunnen we vanuit coaching en talentontwikkeling van een 7 een succesvolle 9 maken."

Gelukkig worden

"Ik ontdekte dat ik als kind op straat van alles organiseerde, de groep bij elkaar kreeg," zegt Youunis. Hij zette dit talent in, startte op z'n 16e stichting Dunya en is naast docent ook manager bij een verzekeraar. Nizar koos voor de opleiding commerciële economie. "Ik merkte dat ik met mijn talenten succesvoller kon worden in de IT dus na het behalen van mijn diploma maakte ik een carrièreswitch en ik merk dat ik hier gelukkig van wordt." En daar draait het om bij de Dunya Academie. Youunis: "Wij helpen jongeren hun talenten ontdekken en ontwikkelen, zorgen dat ze iets doen waar ze goed in zijn en waar ze energie van krijgen. Voorkomen dat je door verkeerde keuzes al jong een burn-out krijgt omdat je iets doet wat niet bij je past en dat willen we voorkomen. Dat is ons DNA."

Meer berichten