Vier leerlingen zijn bezig met een technische opdracht bij Blue Print Automation BV, een van de bij Woerdens Techniek Talent aangesloten bedrijven. FOTO: Marlous Birkhoff
Vier leerlingen zijn bezig met een technische opdracht bij Blue Print Automation BV, een van de bij Woerdens Techniek Talent aangesloten bedrijven. FOTO: Marlous Birkhoff (Foto: )

Alles voor praktijkgerichte techniek straks op één plek

De westkant van de provincie Utrecht wordt wel de 'werkplaats van de provincie' genoemd, door het grote aantal bedrijven in de maakindustrie en logistiek. Deze, veelal innovatieve, organisaties hebben veel technische mensen nodig, maar tegelijk loopt het aantal techniekopleidingen overal in het land snel terug. Ondernemers, gemeenten en scholen hebben samen grootse plannen om het tij te keren.

WOERDEN - Begin deze maand kwamen gedeputeerden van de provincie naar Mijdrecht, waar ondernemers ze bijpraatten over de economische situatie in de regio. Wat de Ondernemerskring Woerden hun vooral meegaf: de regio heeft veel behoefte aan technische vakmensen. Te weinig jongeren kiezen een technische opleiding om te voldoen aan de vraag. En áls er al genoeg vakmensen van de scholen komen, zijn er dan wel genoeg betaalbare woningen om ze hier te houden? Het samenwerkingsverband Woerdens Techniek Talent (WTT), met daarin vijf vo-en mbo-scholen, vier gemeenten en bijna honderd bedrijven, werkt aan oplossingen. Bestuurslid Albèrt de Goey en projectleider Marlous Birkhoff zien dat veel kinderen niet erg bekend zijn met techniek. "Ze maken er wel al vroeg veel gebruik van, maar beseffen niet wat er allemaal bij komt kijken om die technische speeltjes te ontwikkelen en fabriceren. En dat terwijl de beroepsvoorkeur vaak al wordt bepaald in groep zes." Daarom wil WTT al volgend jaar een techniekcampus, 'TechnoHub', oprichten in Woerden, waar kinderen en scholieren enthousiast kunnen raken over praktijkgerichte techniek. "Scholen willen daar wel aandacht aan besteden. Maar dat past moeilijk in de door de overheid dichtgetimmerde roosters en ze hebben weinig budget voor de benodigde materialen." Geïnteresseerde leerlingen kunnen straks naar de TechnoHub. Die heeft alles voor het volgen van een technisch keuzevak en voor een techniekstage. "Met echte projecten van bedrijven in plaats van droge stof stampen. Er komen zelfs ideeën voor duurzame, betaalbare huizen uit al draaiende TechnoHubs." Wat weer helpt om de technische talenten hier te houden.

Blijven leren

"Het wordt ook ideaal voor nascholing", zegt De Goey. "De technische ontwikkelingen gaan snel, je moet nu je leven lang blijven leren en je blijven ontwikkelen. Mijn medewerkers gaan straks op de campus veel leren over de auto's en de mobiliteit van de toekomst."

TEKST: Roy Visscher
FOTO: Marlous Birkhoff

Meer berichten