Foto:

Betaald voetbalarbiter Manschot boeit een avond lang

door Nik Mandemakers

Vrijdagavond vond bij SC Woerden een lezing plaats van betaald voetbalscheidsrechter Jeroen Manschot. De uitgelezen mogelijkheid om te genieten van een veelvoud aan anekdotes, maar ook om de kennis van de regels op te vijzelen. Een plezierige avond in de voetbalkantine aan de Steinhagenseweg.

Woerden - Tot slot een spelregelquiz. De vragen betroffen niet de behandelde onderwerpen van de avond zelf, maar waren gericht op wat je mag kiezen als je de toss wint. Instinkers kunnen de vragen genoemd worden. Op de avond zelf zijn twee jonge jongens aanwezig die zichtbaar enthousiast worden van de verschillende onderwerpen. Soms herhalen ze wat er gezegd wordt door Manschot, soms stellen ze terechte vragen. Dat een van die jongens op het einde van de avond ook de quiz wint doet ook de arbiter versteld staan. Op een eerlijke wijze verslaan ze alle oudegediende amateurscheidsrechters. Een compleet tenue valt de jongen ten deel.

Vier onderwerpen worden behandeld. Hoe worden tackles beoordeeld, handsballen, buitenspel en de inmiddels ingevoerde videoscheidsrechter. Manschot heeft zichtbaar plezier in het behandelen van de verschillende onderwerpen. Of het nooit moeilijk is om te fluiten als alles onder een vergrootglas ligt en spelers altijd maar praten tegen je. ''Natuurlijk, maar wij bereiden ons ook voor. We hebben een appgroep met alle scheidsrechters waar het allemaal als een lopend vuurtje gaat." Of de trainers die altijd maar praten langs de lijn. ''We hadden eerst Jurgen Streppel, maar nu is dat Mark van Bommel", weet de arbiter.

Door de avond heen verpakt hij nog enkele rake onliners. ,,Grensrechters in het amateurvoetbal zijn lijncriminelen." Wanneer spelers hem bekritiseren vindt hij het ook lekker om na een mislukt schot wat terug te kunnen zeggen. ''Jij kan er anders ook maar weinig van", is een uitspraak die hij graag bezigt.

Aangekomen bij de videoarbiter laat Manschot ook nog eens verschillende nieuwe beelden zien. Waarom besloot hij een beslissing niet weg te wimpelen? Nooit vertoonde beelden toonden zijn gelijk aan en of een scheidsrechter nog altijd zelf beslist? ''Je moet van goeden huizen komen om de videoscheidsrechter weg te wimpelen." Al met al een leerzame avond voor iedereen.

Meer berichten