Foto:

Beeld van de maand november 2018

Stadsmuseum Woerden

Kunst in de Openbare Ruimte

Het beeld van de maand november is Het Orakel van Woerden (1993). Molenvlietbrink Woerden. Kunstenaar: Han Goan Lim

Woerden - Het beeld Het Orakel van Woerden, gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Han Goan Lim, is een bekend kunstwerk bij de bewoners van Woerden. Gelegen op het Orakelplein in de wijk Molenvliet valt het op door de enorme omvang. Het grootste component van de drie geometrische vormen is dan ook 9 meter en 20 centimeter hoog. Deze 'schil' zoals de kunstenaar dit component noemt is gefixeerd of bevroren in een onbalans. De kegel en de cirkel of bal staan daarentegen wel in balans. Alle drie de componenten staan op een kleine verhoging. De cirkel is aan de onderkant iets afgevlakt. De chroom-zilverachtige kleur die het beeld nu heeft was oorspronkelijk koperkleurig. De kleur maakte het beeld een beetje mysterieus, wat bij droeg aan de betekenis van het beeld. Maar door vandalisme en de tand des tijds ging het beeld verkleuren. Toen het plein jaren geleden opnieuw werd ingericht, kreeg Het Orakel de meer eigentijdse zilveren kleur die het nu nog heeft. Het beeld toont gebruikssporen zoals afgesleten plekken en inkrassingen.

Maakproces
Het maken van het beeld had volgens de kunstenaar behoorlijk wat voeten in de aarde. Normaliter wordt een beeld pas geplaatst als de locatie en de omgeving waarin het komt te staan helemaal klaar is. In dit geval was het andersom: het plein was nog niet af toen het beeld gemaakt werd. De kunstenaar moest volledig naar de schets werken want veranderingen, zowel technisch als financieel, mochten niet meer worden aangebracht.

Vanwege de grootte van de afzonderlijke figuren van het beeld was het voor de kunstenaar niet mogelijk alles vanuit het eigen atelier te organiseren. Hij heeft toen een scheepsbouwbedrijf ingeschakeld. Daar beschikte men over een hele grote werkplaats waar de drie figuren onder het toezicht van de kunstenaar geconstrueerd werden. Het duurde ongeveer vier maanden voordat alles af was en het kunstwerk naar de plek van bestemming kon worden vervoerd. Vanaf Rotterdam ging het met de boot naar Woerden. Daar aangekomen ging de boot over de Oude Rijn en het laatste stukje met een grote oplegger over de weg.

Betekenis

Toen Het Orakel in 1993 werd geplaatst, was de bebouwing eromheen nog vrij nieuw. Bij deze nieuwbouw paste volgens de kunstenaar ook een modern kunstwerk: een kunstwerk dat ook iets mee zou geven aan de inwoners. Het beeld verwijst volgens hem naar een imaginair verleden, maar heeft tegelijkertijd iets geheel eigentijds en moderns. Het verleden komt terug in het gebruik van de wiskundige figuren waaruit het kunstwerk is opgebouwd. Deze figuren kwamen al voor in de oudheid en staan voor het mannelijk en het vrouwelijk en voor de verbintenis tussen deze twee. Het moderne aspect is weerspiegeld in de manier waarop het beeld is geabstraheerd. Iedereen kan daar zijn eigen invulling aan geven: sommigen zien er zelfs een fruitschaal in. De kunstenaar zegt met dit beeld ook de bedoeling te hebben gehad mensen met elkaar in discussie te laten gaan. Het vragen naar de betekenis van het beeld zit ook in de titel, namelijk het stellen van vragen aan een orakel.

Meer berichten