Foto: Paul van den Dungen

Minkema College hele dag offline

School en leerlingen terug in de tijd

Het lijkt een gewone schooldag op het Minkema College, maar ruim 600 leerlingen gingen vorige week donderdag de uitdaging aan om een dag volledig offline te gaan. Geen digitale borden, geen laptop, geen mobieltje, geen tablet, zelfs geen zoemer die het begin of einde van de lessen aangeeft, maar de conciërge met een handbel. Voor een aantal leerlingen was het afzien.

door Paul van den Dungen

Woerden - Over beide locaties van het Minkema College verdeeld deden er die dag zo'n 30 klassen mee met het experiment dat mede in het kader van het 100-jarig bestaan van de school werd uitgevoerd. In de deelnemende klassen was er ook geen internet, wat bij de leerkrachten ook voor enige aanpassingen zorgde. Hoe gewoon is het inmiddels, dat alles maar met een druk op de knop tevoorschijn kan worden getoverd. Opzoeken in boeken stond weer centraal. In de pauzes niet naast elkaar zitten zonder enige conversatie, maar slechts starend naar een of ander scherm.

Je bij de conciërge melden als je te laat was of met andere ongemakken, leidde dit keer tot het halen van een briefje. Mededelingen werden ook niet meer digitaal getoond, maar op een krijtbord geschreven. Rob Immerzeel, docent aardrijkskunde, geschiedenis en maatschappijleer kan het wel waarderen. "Ik zie hier weer leerlingen zoals in de 90-er jaren. Ze spelen een kaartspelletje of Twister in de pauzes en ze praten gewoon met elkaar. Hoe mooi is dat?" Intussen zijn Myra Kolly uit K3c, Maud Vreeswijk en Yort de Vaal uit K3b en Olaf Korff uit P3b begonnen met verschillende interviews. Zij gaan daarmee een vlog maken die ze later op de dag vertonen. Als razende reporters schieten ze door de school heen waar ze verschillende leerlingen, die aan deze offline dag meedoen, bestoken met vragen. En niet alleen leerlingen, ook de leerkrachten ontkomen niet aan hun spervuur. De ene leerling vindt het bijzonder irritant om een dag offline te zijn. Een ander vindt het wel cool. Op de vraag hoelang men denkt per dag online te zijn, komen heel verschillende antwoorden binnen, die variëren van 10 uur tot gemiddeld een uurtje. Het blijkt dat juist de leerkrachten denken dat zij slechts minimaal online zijn en daar mag je gerust je vraagtekens bij zetten. Rob Immerzeel: "Toen mij thuis deze vraag werd gesteld, dacht ik er ook met een paar uur van af te komen. Pas toen ik eens heel serieus daarover ging nadenken bleek ook ik per dag een veelvoud aan uren digitaal door te brengen." November is voor het jubilerende Minkema de maand van de media. Vandaar dat juist nu deze offline actie werd gehouden. Voor docent Maarten Harmsen, voormalig audiovisueel operator in Hilversum, is het bijna een fluitje van een cent om alle gemaakte opnames tot een perfect lopende vlog te maken. Deze werd later in de middag vertoond tijdens een optreden van de bekende vlogger Noah de Zeeuw. Hij liet ter afsluiting van deze offline dag zowel de voor- als nadelen zien van het altijd maar online zijn.

Meer berichten