Foto:

Zeven Van Bemmels exposeren samen

HET GESPREK

Zaterdag werd een wel hele bijzondere expositie geopend in Het Baken. Door het hele gebouw heen hangen werken van zeven familieleden van de Familie Van Bemmel waarvan er twee overleden zijn. "Mijn broer Jaap, in de volksmond Jac en mijn zus Bep. Hun werken hebben we van zolder gehaald," zegt initiatiefnemer Maarten van Bemmel.

door Winny van Rij

Woerden - Op tafel prijkt een foto van De Zonnebloem die op de vuilstort in Molenvliet is geplaatst. "Dat was het ontwerp van mijn broer." Van Bep hangen er diverse schilderijen aan de wanden. "Bijzonder is een combinatie van twee vierkanten die je anders kunt hangen, het heet Fantasie."

Diversiteit

Er is veel te zien. "Je ziet de verschillende karakters er in terug komen." In de hal een opvallend schilderij van een oldtimer. "Van mijn zoon Jeroen, hij houdt van groot." Beide mannen zijn lid van De Schilderclub, net als schoondochter Bianca, getrouwd met een andere zoon van Maarten. "We gaan er iedere donderdagavond naartoe," vertelt zij. "Leuk om te doen, je krijgt steeds weer andere opdrachten, leert nieuwe technieken. Dan ben ik zelf verbaasd over wat ik maak." Dan is er nog Corina, dochter van Maartens broer Jan. Ze maakte mooie tekeningen met houtskool. "Ik ben pas vier maanden bezig hoor," laat ze weten. "Op de middelbare school kreeg ik al wel complimenten over mijn tekeningen maar dan komt het er niet van, heb je een gezin, maar nu de kinderen uit huis zijn, heb ik de rust en tijd om het op te pakken." Haar hart ligt bij pastelpotloden maar ook acryl schilderen vindt ze leuk om te doen. De zevende uit de familie is Maartens nicht Lena met kleine werken.

Portret

Van Maarten hangen er diverse schilderijen zoals Ome Piet en tante Nel bij de Willemshoeve, verschillende landschappen maar ook moderne schilderijen zoals het kubisme. "Een opdracht van de Schilderclub." Of het schilderij Fantasy waarin veel te ontdekken is en Vlieger in de ruimte. "Over alle rommel die in de ruimte rondvliegt." Bijzonder is een kapotte paraplu na een regenbui. "Dat heet Het ergste is geweest." Of het portret van Gert. "Hij heeft het streekmuseum in Benschop en ik ga hem dit schilderij overhandigen."

Bijzonder werk

Er is een wel heel bijzonder werk van Maarten en Jeroen samen dat een beetje uit de toon valt, een prachtig metalen beeld van een man, getiteld Balance. "Dat hebben we samen gemaakt in de werkplaats van nu Jeroens autobedrijf in Nieuwerbrug, waar we normaal gesproken auto's aanpassen voor minder valide mensen " vertelt hij trots. "We maken ook kleine kunstwerkjes van metaal die als relatiegeschenk worden weggegeven."

Deze bijzondere expositie werd zaterdag 1 december geopend. Op 8 februari 2019 is er nog een extra openstelling en de kunstwerken zijn in die tussentijd te bezichtigen in Het Baken aan de Beneluxlaan 3.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden