Tijdens het debat was er vaak intensief overleg, zoals hier bij de Debatman’s van de Andersenschool uit Woerden. FOTO: Paul van den Dungen
Tijdens het debat was er vaak intensief overleg, zoals hier bij de Debatman’s van de Andersenschool uit Woerden. FOTO: Paul van den Dungen (Foto: Paul van den Dungen)

Spannend voedseldebat scholieren

Argumento's worden bekerwinnaar

Bibliotheek Het Groene Hart organiseerde vorige week donderdag in Het Klooster in Woerden een Voedseldebat. Hieraan werd door verschillende basisscholen uit Woerden en Montfoort deelgenomen. Een spannende, verbale strijd leidde uiteindelijk naar de winnaar.

door Paul van den Dungen

Woerden - Wie is toch Margherita uit de pizza Margherita en waarom doen de Engelsen toch azijn over hun friet? De afgelopen maand lazen leerlingen "Graaf Sandwich en andere etenswaardigheden" van Jan Paul Schutten. Het boek staat vol met informatie over de geschiedenis van ons eten en leert de tweevoudig Gouden Griffel-winnaar Jan Paul Schutten ons alles over de geschiedenis van eten en drinken. Marjo Geuijen, onderwijsspecialist Bibliotheek Het Groene Hart vertelt dat daarmee de grootste bibliotheekcampagne 'Nederland Leest' van start is gegaan en Voeding is het thema. Elke groep deelnemende leerlingen hebben bij filosoof Esther Didden een masterclass debatteren gevolgd en geoefend hoe je een mening vormt en die verwoordt. Nadat de scholen een ochtend hadden gedebatteerd over verschillende stellingen, bleven uiteindelijk vier finalisten over. Zij waren de vertegenwoordigers van de teams met klinkende namen als De Batmans, De Presidenten, De Argumenten en de Strijderman en afkomstig van de Andersenschool en de R. de Jagerschool uit Woerden. In de pauze vertelde Femke (10) uit groep 7 van de R. de Jagerschool, dat zij het heel spannend had gevonden en er een beetje zweethandjes van had gekregen. Haar klasgenootje Làdgëndra (10) vond het erg leuk maar wel spannend. Ook Giulia (11) had eenzelfde ervaring. Zij waren de tegenstanders tijdens de stelling: Iedereen moet vegetarisch eten. Een debat duurt 7 minuten en dat is soms best lang als je niet meer weet wat je moet zeggen. Na het debat over de stelling: ""Het is beter om je eigen konijn te slachten en op te eten dan om konijnenvlees te kopen bij de slager" besliste de jury, bestaande uit voorzitter Cor van Tuijl, Kees de Kruijf en Jeanette van Dongen dat de Argumento's van de Andersenschool en de Presidenten van de R. de Jagerschool het in de finale tegen elkaar moesten opnemen Een extra handicap voor alle deelnemende teams is, dat zij van tevoren niet weten of zij als voor- of als tegenstander moeten debatteren. De laatste stelling voor de beide finalisten luidde: "Het is belangrijk om te weten waar je voeding vandaan komt". Argumenten als "Je kunt toch op de verpakking lezen wat erin zit" en "Je mag toch zelf weten wat je eet" tot "Je moet niet alles willen weten" vlogen over en weer. Nadat de jury voor de laatste keer uit hun beraad was teruggekeerd maakte de voorzitter de uitslag bekend. Het waren De Argumento's van de Andersenschool die de finale wonnen en daarmee de beker in de wacht sleepten. Ook kregen zij allemaal nog een medaille. Als extra prijs mogen zij op 9 januari 2019 naar het stadhuis waar zij een rondleiding en uitleg van burgemeester Victor Molkenboer krijgen.

Meer berichten