Yvonne de Wit en Marly Engel stonden zaterdag in de grote zeecontainer startklaar om alle 8.000 schoenendozen voor Sierra Leone in te laden
Yvonne de Wit en Marly Engel stonden zaterdag in de grote zeecontainer startklaar om alle 8.000 schoenendozen voor Sierra Leone in te laden (Foto: )

Actie4Kids Woerden pakte ruim 10.000 schoenendozen in

Zaterdag werden 8.000 schoenendozen ingeladen in een grote zeecontainer die inmiddels op weg is naar Sierra Leone. Ook ging er een vrachtwagen met ongeveer 2200 dozen naar Lesbos. De afgelopen drie weken waren zo'n honderd vrijwilligers actief om al die ingeleverde schoenendozen te controleren en aan te vullen. Dat gebeurde allemaal bij het Verwerkingscentrum Woerden van Actie4Kids aan Oostzee 14.

door Winny van Rij

Woerden - Coördinatoren Marly Engel en Yvonne de Wit vormen samen met tien andere vrijwilligers het kernteam van de schoenendozenactie. "We ontvangen dozen uit het hele land, van scholen en kerken die allemaal schoenendozen versieren en vullen met schoolspullen, zeep, tandenborstel, tandpasta, een knuffel en speelgoed." Dat gaat gericht op leeftijd en geslacht. Dus dozen voor jongens of meisje in de leeftijd van 2 tot 4 jaar, 5 tot 9 jaar en 10 tot 14 jaar. Naast Woerden zijn er nog drie andere centra. "Landelijk gaat het om ongeveer 40.000 dozen per jaar," licht Yvonne toe. Zij begon bijna tien jaar geleden met het centrum in Woerden.

Mooie spullen

De kant en klaar aangeleverde dozen worden allemaal gecontroleerd. Marly: "Snoepgoed en dingen met legerprints, soldaatjes, pistooltjes en skeletjes halen we eruit. De dozen gaan naar kinderen in oorlogsgebieden dus dat soort speelgoed kan hen schade toebrengen." Verder verwijderen ze beschadigingen en vieze spullen. Yvonne: "Wij vinden het heel belangrijk om goede en mooie spullen weg te geven. Het gaat naar kinderen die misschien maar eenmaal in hun leven een cadeau krijgen."

Kleding

Dit jaar gaat in iedere doos een kledingstuk. "In Sierra Leone hebben ze nauwelijks kleding," aldus Yvonne. Marly: "En voor Lesbos pakten we juist weer warme dingen in zoals sjaals en handschoenen. De mensen verblijven daar in enkellaagse koepeltentjes." Naast de schoenendozen gaan er heel veel knuffels, schooltassen, voetbalspullen en kledingstukken mee. "Allemaal nog losse dingen om de loze ruimte in de zeecontainer op te vullen."

Het hele jaar in actie

Actie4Kids is het hele jaar actief. "We zamelen spullen in waarmee we de dozen zelf kunnen aanvullen, want niet iedere doos is tot het deksel toe gevuld," zegt Marly. De vrijwilligers zijn het hele jaar bezig met het verzamelen van spullen. "Sommigen gaan rommelmarkten af voor mooie spullen, anderen rijgen armbandjes, maken knikkerzakjes, breien mutsen en een mevrouw van boven de 80 naait 2000 katoenen tassen en het breidt uit, we krijgen steeds meer hulp." Mensen kunnen hun spullen van januari tot en met oktober inleveren op de werklocatie naast de bioscoop aan de Rosmolenlaan.

Meer berichten