Foto: Marieke Markus

Zichtbaar geel

De Woerdensche Column door Junior Brandenburg

Van de week las ik een intrigerende kop boven een artikel, "Scholieren steken auto in brand uit protest". Het laat zich raden, het bovenstaande geschiede in het roerige Frankrijk alwaar deze keer niet boeren of piloten hun onvrede fysiek uiten. Nee, dit is van een ander type, getuige die maffe titel.

Lang, lang geleden sprong ik ooit als scholier en student de barricaden en het station op, dat laatste letterlijk, want het leek wel een goed plan om onze liefde voor OV Kaart en studiebeurs te uiten door het gehele treinverkeer lam te leggen. Niets brengt een boodschap zo lekker over als iemand anders een keer goed dwars zitten. Het resultaat was er overigens naar, de OV ging door de helft en studiebeurs werd onomkeerbaar lenen.


Het bovenstaande was een geval van een zekere mate van balorigheid en proberen op te vallen met je boodschap. Maar dat scholieren auto's in de fik steken uit protest, dat wil er bij mij niet in. Dat is niets anders dan ongecontroleerde baldadigheid.

En zo bevreemd het mij ook dat, met gele hes en al, de protesterende meute in Frankrijk blijkbaar zo gekweld wordt door hoge benzineprijzen, dat ze ter helpende hand andermans auto beschadigen en laten afbranden. Dan heb je immers van stijgende prijzen voor brandstof ook geen last meer. En ja, ze zijn boos, maar dan in een vorm van zelfontevredenheid waarvan men vindt dat anderen er onder moeten lijden. Met als klap op de vuurpijl dat je dat uiteraard niet zonder nieuwe Ipad kunt, dus die plunder je gemakshalve mee. Waar men daarbij aan voorbij gaat is dat men het vermeende eigen geleden leed dubbel zo hard laat neerdalen op anderen.

Maar dan Woerden, nog voordat er ergens een geel hesje te bespeuren was, waren en zijn wij in last. Iemand meent veel leed te moeten bezorgen door auto's in de fik te steken. Geen idee welke goedpraterij deze persoon of personen gebruiken, maar het zal vast niet te maken hebben met onvrede over de veel te hoge snelheden op de centrumring.

Maar waar het wel tijd voor wordt, pardon my french, is dat er ballen worden getoond. Als je dan toch je op deze manier gedraagt in onze stad, wees dan een "vent" en trek een lekker duidelijk zichtbaar fluorgeel hesje aan.

Meer berichten