Foto: Anne Toonen

'Tof dat zoveel Harmelenaren meewerken aan kunstproject'

Sanne Dam ontwerpt De Kalender

Het startte toen de Harmelense Sanne Dam, studente aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, haar mentor van de middelbare school tegenkwam in het Wapen van Harmelen. "Nadat we even bijpraatten, zei ze: 'Jou moet ik hebben voor ons kunstproject'. Komende maandag wordt de eerste fase afgerond."

door Roy Visscher

HARMELEN - Die mentor is Monique Verheyen, nu voorzitter van de Harmelense Stichting 'Ruimte voor Spelen'. Zij zocht iemand die een kunstwerk wilde ontwerpen voor op het schoolplein van de Brede School in Harmelen, waarbij drie basisscholen zijn aangesloten: De Notenbalk, De Horizon en De Fontein. "Toen ben ik tekeningen gaan maken van wat De Kalender moet worden. Ik heb drie grote blokken ontworpen. De kleur van de voorzijde van elk blok representeert een van de drie scholen, op de achterzijde zijn de kleuren juist gemengd om hun samenwerking te onderstrepen. De gekleurde vlakken worden gemaakt met mozaïeksteentjes." Maar daarmee is het nog niet klaar. De blokken vormen samen de kalender, met op ieder blok vier maanden. Daarop worden met tekst en tekeningen op mozaïektegels diverse datums gemarkeerd.

Geschiedenis

"Dat worden de feestdagen en belangrijke datums uit de geschiedenis maar ook van mijlpalen van de scholen en van Harmelen. Zo krijgt het kunstwerk ook educatieve waarde. Er komen bijpassende bankjes bij, met daarin gegraveerd de namen van leerlingen en iedereen die geholpen heeft. De kalender en de bankjes komen links naast het Romeinse speelschip op het schoolplein." Over mijlpalen gesproken: voor het kunstwerk wordt maandag 17 december een feestelijke dag. Dan worden de blokken geplaatst. Die zijn van beton en dus behoorlijk zwaar, waardoor het op hun plek zetten ervan een hele klus zal worden.

Prijs

Maar niemand hoeft hierdoor spierpijn op te lopen. "Het Harmelense bouwbedrijf Van Leeuwen helpt ons. Dat loofde bij zijn jubileum vorig jaar een prijs uit en die kreeg dit project." Maar meerdere mensen leverden een prachtige bijdrage. "Het is ook heel tof dat de blokken gemaakt zijn door studenten van de BBL3 Bouwopleiding als eindexamenproject én worden gevuld door leerlingen van de drie scholen. "De mozaïektegels, waarvoor de Praxis gratis de mallen heeft gemaakt, ga ik in januari of februari in overleg met de leerlingen vormgeven. De kleuren op de blokken maken we met kleine mozaïeksteentjes, die zijn geschonken door het dorpsplatform Harmelen."

Voor de klas

Waarna Sanne haar factuur kan sturen, toch? "Eh nee. Ik doe dit vrijwillig. Ik volg de docentenopleiding beeldende kunst en vormgeving maar twijfel of ik voor de klas wil staan of toch liever zelf kunst maak. Wordt het dat laatste, dat is dit project natuurlijk wel leuk voor mijn portfolio." De vorderingen van 'De Kalender' zijn te volgen op sanne.dam op instagram. Ook is daar meer kust van Sanne te zien.

Meer berichten