Alle booteigenaren met het zojuist gepresenteerde boekje. FOTO: Alex de Kuijper
Alle booteigenaren met het zojuist gepresenteerde boekje. FOTO: Alex de Kuijper (Foto: Alex de Kuijper)

Schepen uit de Woerdense geschiedenis

Auteur Gerrit van Oudenallen schreef een boekje over de zes historische schepen liggende aan de Emmakade. Afgelopen woensdag 12 december vond de presentatie van het boek plaats in het Kaaspakhuis, onder toeziend oog van alle schippers.

Woerden - Van Oudenallen heette alle schippers hartelijk welkom. In het bijzonder Caroline van Dam, Publiekbereik en erfgoed van de Gemeente Woerden, en Norbert Teunissen, voorzitter van Gilde Woerden. Het VVV en de dames van het Kaaspakhuis waren onze gastvrouwen. Bijzonder was ook dat door het boek voor het eerst alle schippers officieel bij elkaar kwamen.

Verhalen voor het voetlicht

Van Oudenallen opende de avond: "Ik vond het maar niets als ik als Gildegids vanuit het VVV over de Emmakade liep en maar weinig over deze prachtige historische schepen kon vertellen. Dus nam ik contact op met de schippers en die waren enthousiast over het idee dat hun pronkstukken voor het voetlicht kwamen.

Eenmaal aan boord van deze varende woonschepen kwamen de papieren en soms ook oude foto's tevoorschijn. Ik mocht ze fotograferen en scannen. Van enkele schepen heb ik ook interieurfoto's gemaakt", vertelt de auteur trots.

"Het achterhalen van de scheepswerf en de naam van het schip met zijn lengte en breedte was met nog de aanwezige meetbrief een voordeel. Zo kon de historie van elk schip met zijn wisselde eigenaren en soms met een andere scheepsnaam vastgelegd worden. Vanuit de hoek van de Emmakade liggen in volgorde de: Teuntje Geertruida-1904; Roerdomp-1929; Antilope-1906; Avontuur-1927; Jozina-1924; Marianne-1931 en de Avontuur-1922." Elke schipper heeft een exemplaar in ontvangst mogen nemen. Het staat ook op onze Gildesite, zodat elke gids iets meer over deze schepen kan vertellen. Ook op het RHC archief van Woerden ligt een exemplaar ter inzage.

https://www.gildewoerden.nl/

Meer berichten