Foto:

Dirk Griffioen en Peter Witteveen Kamerikers van het Jaar

Dorp eert twee stille krachten

"Toen mijn schoondochter me vroeg zaterdag in nette kleding ergens mee naartoe te gaan 'omdat mijn kleindochter iets ging doen', begon ik iets te vermoeden" en "Toen mijn naam geroepen werd, had ik het het wel door": twee mensen moesten dit jaar in het ongewisse worden gehouden.

door Roy Visscher

KAMERIK - Dirk Griffioen en Peter Witteveen: beiden viel deze keer de eer te beurt om gekozen te worden tot Kameriker van het jaar. En dat is ook niet zo vreemd, want de twee heren kregen de titel om dezelfde reden. Beiden onderhouden geheel vrijwillig de twee begraafplaatsen in het dorp. Dirk Griffioen is bijna dagelijks te vinden op de begraafplaats in het dorp en houdt daar de paden en het groen netjes. Zoals een inwoonster van Kamerik vertelt: "Ik zie Dirk heel vaak langs mijn huis komen om 'stilletjes' op de begraafplaats aan het werk te gaan. Je ziet hem wel maar je hoort hem eigenlijk niet."

Praatjesmakers

En dat laatste gaat ook op voor Peter Witteveen. Al doet hij zijn belangeloze werk op een andere begraafplaats: die naast de Rooms-Katholieke Kerk in Kanis, waar al bijna vier decennia geen mensen meer begraven worden. "Peter maakt daar – in overleg met de nabestaanden – de zerken en stenen van de graven weer mooi. Al die letters die door de jaren heen bijna onleesbaar zijn geworden, maakt hij weer helemaal duidelijk." Maar al doen beiden hun werk in stilte, dat wil zeker niet zeggen dat je ze nooit kunt horen. Integendeel. "Ze zijn altijd bereid om een praatje te maken met bezoekers van de kerkhoven."

Oorkonde

Griffioen en Witteveen werden op zaterdag 15 december door familie met een smoes meegetroond naar de Kamerik Proeft Wintereditie in De Schulenburch. Daar werden zij het podium op geroepen en toegesproken door Ko Droogers, de voorzitter van het Dorpsplatform. Hij overhandigde de heren een prijs, een oorkonde en een fraaie bos bloemen. Ook werd op deze avond de sportvrijwilliger van het Jaar, gekozen door de stichting Kamerik Proeft, bekendgemaakt. De gelukkige bleek Ria Los.

Kerstsfeer

Witteveen wist tot zaterdagavond van niets, al rees bij hem een vermoeden toen zijn schoondochter hem vroeg mee op pad te gaan. "Ik was blij verrast en heb veel leuke reacties gekregen. Iedereen was blij voor me." Ook voor Griffioen kwam het onverwachts. "Ik had geen idee. Als iedereen het goed speelt, kan dat. Toen werd die avond opeens mijn naam genoemd. Ja, je bent wel heel dom als je het dan nog niet door hebt ... Ik vind het mooi om op deze manier nog wat waardering voor mijn werk te krijgen." Tijdens de eerste editie van Kamerik Proeft in de winterperiode proefden, aten en dronken de bezoekers in kerstsfeer. Ook was er een verloting met mooie prijzen. Kinderen waren aan het knutselen en lieten zich schminken. Het geheel werd van passende muzikale begeleiding voorzien door DJ Marco en het Kameriks Dickensorkest.

Sinds 2009 nodigt het Dorpsplatform Kamerik de inwoners van Kamerik uit om dorpsgenoten te nomineren voor de titel van Kameriker van het Jaar. Uit deze nominaties maakt de commissie Kameriker van het Jaar een keuze, die ze voorlegt aan de leden van het Dorpsplatform. De beslissing wie de titel krijgt, wordt bepaald door de inhoud van de voordrachten, niet door het aantal. De commissie bestaat uit twee leden van het Dorpsplatform en de Kameriker van het Jaar daarvoor.

Ook iets over Kamerik Proeft kersteditie?
Naast Kamerik Proeft in de zomer nu ook Kamerik Proeft in de kerstperiode. Een gezellig evenement in kerstsferen voor jong en oud waar niet alleen van alles te proeven, eten, kopen en beleven valt maar ook met de bekendmaking van de Kameriker van het jaar en helemaal nieuw die van de sportman/-vrouw/-vrijwilliger van het jaar. En natuurlijk niet te vergeten de verloting met mooie prijzen, geschonken door Kamerikse ondernemers, waarbij de opbrengst bestemd is voor de plantenbakken op het dorp. Ook voor de kinderen wordt er weer van alles georganiseerd. Zij kunnen zich laten schminken en knutsels maken voor in de twee houten kerst / wensbomen die worden gemaakt door de Sleutelclub. Gezellige kerstmuziek wordt verzorgd door DJ Marco en live gespeelde Christmas Carols door het Kameriks Dickensorkest. Kamerik Proeft Kersteditie vindt plaats op zaterdag 15 december van 16.00 tot 21.00 uur in De Schulenburch, Overstek 2 in Kamerik. Gratis entree.

Meer berichten