Foto:

Bakken met de complete vereniging

Meer dan 10.000 gebakte bollen

Een traditie die sinds jaar en dag wordt gehouden. Bij SDO/BlijWerkt is de korfbalclub in de laatste week van het jaar in rep en roer vanwege de oliebollenactie. Dit jaar staat de actie in het teken van de verbouwing van de kantine.

door Nik Mandemakers

Kamerik - Bij aankomst in Kamerik laat Bas Eberwijn direct zien waar alle bollen gebakken moeten worden. Vol enthousiasme loopt hij van voren naar achter en legt in elke ruimte uit wat daar moet gaan gebeuren. De stellingkasten staan al gedeeltelijk klaar voor gebruik. Her en der slingert nog een verdwaalde plank rondt, terwijl de ruiten al zijn afgeplakt met karton. 'Het tocht hier nogal, want er is hier nog geen dubbelglas. Om het deeg zo goed mogelijk te laten rijzen moet het hier voor drie kwartier constant 21 graden zijn', toont hij de kennis.

Het is kennis die Eberwijn moet bezitten aangezien hij tijdens het bakproces een oogje in het zeil houdt. Gaan er dingen mis, dan moet hij dit signaleren en mensen tot de orde roepen. Minutieus is het team op elkaar afgestemd. 'In het verleden stonden we bekend om de goede appelflappen, maar slechte oliebollen. Een tweetal mensen binnen de club zijn bakker en zijn op een gegeven moment ingesprongen.'

Inmiddels wandelt Eberwijn door de keuken naar achteren. Een garagebox die normaal als opslag dient, krijgt een andere functie toebedeeld. De garage krijgt een make-over ten behoeve van de hygiëne. Een frituur staat er al en zal het toneel vormen waar de bollen gemaakt zullen worden. De opbrengsten van de actie zullen de verbouwing van de kantine ondersteunen. Een onderneming waarvoor nog 30.000 euro nodig is. 'Dit jaar pakken we voor het eerst ook een extra wijk in Woerden bij ons gebied. Daarnaast hebben we ook behoorlijk wat bedrijven benaderd om bollen af te nemen. De eerste heeft zich al gemeld om 300 bollen te kopen', vertelt hij trots. De actie begon al behoorlijk wat jaren geleden. Cees de Kwaasteniet was er al vroeg bij en in die tijd ging men met bevroren kippen langs de deuren om wat extra geld in de clubkas te krijgen. Pas later ging men over op de oliebollen, iets dat al sinds 1984 gaande is.

De bollen worden op oudjaarsdag thuisbezorgd en kunnen nog altijd besteld worden via de clubwebsite. 'We zijn immers een christelijke vereniging, dus op zondag doen we niets', weet Eberwijn.

Nog even en dan is menig vrijwilliger weer druk bezig met het beslag, bakken, appels schillen en andere bezigheden onder het genot van de klanken van de top 2000. 'Vorig jaar hebben we de jongere generatie nog even moeten opvoeden toen ineens Boef opstond', grapt hij.

Mochten er bollen overblijven, dan worden deze gedoneerd aan daklozen. Dus of er nu teveel moet worden verkocht?

Meer berichten