Foto: pr

Leuke Boef!

De Woerdensche Column door Mirte Damen - Wanneer ik deze column schrijf is het 30 december 2018 om 20:00 uur, dit omdat de krant eerder valt i.v.m. oud en nieuw. Zo heet dit in vaktermen. Ik wandel door het centrum en schrijf de column op de notities van mijn telefoon. Er wordt al een hoop mooi vuurwerk afgestoken dus sta ik stil en geniet. Ik loop verder mijmerend langs de haven. Weer is er vuurwerk, grote boeketten die in de lucht geschoten worden. Wat een boefje is daar bezig. Over boefjes gesproken: mijn gedachten schieten gelijk naar een ander boefje die er niet meer is. Hans van Ommeren. Ik stond vanmiddag nog aan zijn graf. Nee, ik was niet jouw beste vriendin, ik was niet een vriendin, ik was een kennis. We kwamen niet bij elkaar over de vloer. Maar soms kruisten onze paden en daar heb ik van genoten.

Wat jij deed en betekende voor mensen en voor de stad. Wat zo knap was dat jij velen het gevoel van vriendschap kon geven als zij samen met jou waren. Dan was jij op dat moment hun beste vriend. Jij kon echt iemand jouw volledige, oprechte en pure aandacht geven. Dat vind ik een grote gave, het was ook echt gemeend. Verder inspireerde je velen en liet je Woerden bruisen en maakte je Woerden mooier. Je had eigenlijk stiekem ook je eigen initiatorbureau (hallo ik heb een idee en dit gaan we doen). Je liet ons stilstaan bij de schuldige plekken in Woerden en bij de grote reproducties van de schilderijen van Leo Gestel. Je was de koning, keizer, admiraal op het gebied van fotoprint! En een top fotograaf! Je inspireerde velen omdat jij altijd een lijntje met mensen hield. We danken het stadsmuseum aan jou. En de stichting vrienden van dit museum. Door jou is Woerden een mooiere stad geworden vol kunst en cultuur.

Bijzonder vond ik ook dat je nooit klaagde over je pijn en gezondheid. Je ging maar door. En over levenskunstenaar gesproken... jij was het! Iedereen heeft zijn eigen verhaal met jou en was wellicht op een moment in haar of zijn leven even jouw beste vriend. Ik zag dat er in de buurt van jouw graf een paar mooie troostbomen staan die je daar verwelkomden. Dag leuke boef!

Meer berichten