Het driekoppige bestuur van het Van der Wel-IJffonds Anke van Ansenwoude, Nico van der Steeg en Deen Jaquet, verheugt zich op het concert op 9 maart in de Bonaventurakerk.
Het driekoppige bestuur van het Van der Wel-IJffonds Anke van Ansenwoude, Nico van der Steeg en Deen Jaquet, verheugt zich op het concert op 9 maart in de Bonaventurakerk. (Foto: )

Gezellig concert voor heel Woerden

HET GESPREK

Het Van der Wel-IJff Fonds bestaat 25 jaar en het bestuur wil de inwoners van Woerden graag laten meevieren. "Dat wordt een concert op zaterdagmiddag 9 maart om 15.00 uur in de Bonaventurakerk," zegt penningmeester Nico van der Steeg die samen met voorzitter Deen Jaquet en secretaris Anke van Ansenwoude vele initiatieven op het gebied van welzijn voor ouderen kan ondersteunen.

door Winny van Rij

Woerden - Jaquet is al vanaf het begin betrokken bij dit fonds. "Vernoemd naar mevrouw Van der Wel," legt hij uit. Als notaris bezocht hij haar geregeld in 't Oude Landt waar ze woonde. "Bijvoorbeeld om haar testament aan te passen en op een gegeven moment kwam het gesprek op haar nalatenschap. Met het fonds wilde zij zorgen dat haar geld ten goede kwam aan de gemeenschap en niet fors werd belast met erfbelasting." En zo werd aldus besloten tot de oprichting van dit fonds in 1994, bestemd voor het welzijn van ouderen in de Rijnstreek, dat is het gebied tussen Woerden, Bodegraven-Reeuwijk en Alphen aan den Rijn.

Standvastig bestuur

Het duurde echter nog zeven jaar voordat ze overleed en de stichting daadwerkelijk in de ruime zin iets kon doen voor ouderen. Jaquet zat als secretaris samen in het bestuur met mevrouw Van der Wels huisvriend en huisarts dokter Karel Gill. Penningmeester was toenmalig voorzitter van 't Oude Landt de heer Bouwe Keuning."Ik ben hem in 2005 opgevolgd," laat Van der Steeg weten. Van Ansenwoude kwam erbij in 2013. "Als opvolger van Gill die aftrad vanwege zijn hoge leeftijd." "We hebben dus in al die 25 jaar maar vijf bestuursleden gehad," aldus Jaquet die spreekt over een standvastig bestuur. "We zijn er tevreden over, het is prettig want we nemen als bestuur unaniem besluiten."

Mooie projecten

Die besluiten gaan over allerlei soorten aanvragen voor subsidie door het fonds. "Dat kan heel breed zijn, maar wel iets typisch voor ouderen dat niet commercieel is en een gemeenschapsfunctie heeft," licht Van Ansenwoude toe. "De bekostiging van renovatie van een invalidentoilet in een wijkgebouw, een AED, een onderdeel bij Batenstein Buiten voor ouderen, het ondersteunen van de renovatie van Kapel Weddesteyn en subsidie voor de nieuwe stoelen, sponsoring van de volière of een bijdrage voor een symposium van Stichting Tijd voor een Gesprek of voor een lokale ouderendag," somt Van der Steeg op.

Een enkele keer is het een groter bedrag. "Zoals voor beweegtoestellen voor ouderen in een park in Alphen aan den Rijn, een mooi project" aldus Jaquet, maar vaak zijn het kleinschalige projecten die in verhouding niet zoveel geld kosten maar waarmee stichtingen en verenigingen toch erg geholpen zijn. "We kijken serieus naar de aanvragen, die echt iets moeten toevoegen," zegt Van Ansenwoude.

Bedankje

"Het is leuk om te doen. Je leert de gemeenschap goed kennen en weet wat er allemaal komt kijken bij de organisatie van activiteiten of het renoveren van iets. Je ziet gelijk waaraan je bijdraagt." Van de meesten krijgen ze een keurige verantwoording en een bedankje. Van der Steeg: "Nu gaan wij heel Woerden bedanken en trakteren op een gratis concert in de Bonaventurakerk waar ruimte is voor maar liefst 800 mensen, we hopen dat de kerk helemaal volstroomt."

Meer berichten