Foto:

Samenwerking leidt tot bijzonder (om)scholingsproject

In februari start 'De sleutel tot succes', waarbij 16 werkzoekenden een opleiding tot assemblagemonteur krijgen aangeboden. Het bijzondere (om)scholingsproject is een initiatief van de Gemeente Woerden en De Werkunie om werkzoekenden aan een baan met toekomstperspectief te helpen.

Woerden - Er is werk genoeg in de technieksector. Voor bedrijven wordt het echter steeds lastiger om technici te vinden. Ook Roland Hollaar, directeur van De Werkunie, luidt de alarmklok. "Wij hebben steeds meer moeite om vacatures in te vullen," zegt hij. De Werkunie is een gerenommeerd landelijk wervings-, selectie- en uitzendbureau voor technisch personeel en heeft zijn kantoor in Woerden.

Bijzonder aan De Werkunie is dat zij een eigen opleidingsinstituut "De Techniekschool" in Woerden heeft. Reden voor De Gemeente Woerden om De Werkunie te verzoeken om een opleidingstraject op te zetten. Hiermee kunnen werkzoekende inwoners hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten. Dat mondde uit in de opleiding 'De sleutel tot succes'. Hiermee krijgen werkzoekenden de mogelijkheid om zich in drie maanden tot (assemblage)monteur te laten (om)scholen. De opleiding is kosteloos voor de deelnemers. In januari houdt De Werkunie een voorlichtingsdag.

Breed begrip

"We kunnen het tekort aan technisch personeel voor een deel oplossen door omscholing," legt Hollaar uit. "Zonder degelijke basiskennis is het moeilijk om een baan in de techniek te krijgen. "De term 'werkzoekenden' is een breed begrip," vindt Hornman. "Leeftijd, afkomst, achtergrond; het maakt niet uit. Het gaat er om dat je gemotiveerd bent.''

Op de arbeidsmarkt

Woerden e.o. telt veel mensen die moeite hebben met het vinden van een baan. Denk aan jongeren zonder een afgeronde beroepsopleiding en mensen met ervaring in een vakgebied waar tegenwoordig weinig vraag is naar personeel.

De regio kent daarnaast een significante groep mensen die als vluchteling naar Nederland is gekomen. Ondanks dat ook deze mensen graag de handen uit de mouwen willen steken, blijken opleiding en werkervaring niet één op één aan te sluiten. Door de combinatie van vakinhoudelijke scholing en training in werknemersvaardigheden worden mensen klaargestoomd voor de arbeidsmarkt.

Meer berichten