Foto: J.van der Klip

Threels: ‘‘Ik heb ze zelf maar gebeld"

Al vier nationale baanmedailles

Yilla Threels (14) toonde de afgelopen weken aan dat ze tot de top van haar leeftijdscategorie behoort. De wielrenster behaalde medailles op de baan en maakt sinds het nieuwe jaar deel uit van het opleidingsteam van Swabo Ladies.                         

door Nik Mandemakers       

Woerden - Op het NK in 2017 won ze brons op de sprint en brons op het onderdeel duur. Recentelijk waren daar in 2018 nog een zilveren plak bij de ploegenachtervolging en brons op de teamsprint. ''Ik wilde, vorig jaar in mijn eerste seizoen, vooral kijken hoe het ging. Met de podiumplekken verraste ik mijzelf wel en ben ik erachter gekomen dat ik ook op niveau aan baanwielrennen kan doen." Tegen de muur aan staat haar fiets waarop ze de medailles op de baan behaalde. Een hoes om de wielen, want vuil op de wielen moet zoveel mogelijk worden voorkomen. ''Vlak voordat de wedstrijd begint maken we hem ook nog altijd schoon met azijn. Dat ruikt zo lekker", grapt Threels over de geur.

Stoute schoenen aan

Toen ze hoorde dat de professionele afdeling een traject voor jong talent begon, trok ze de stoute schoenen aan en waagde ze zich aan een telefoontje naar Swabo Ladies. ''Ik hoorde dat ze met een nieuwelingenploeg gingen starten en dus belde ik op. Dat klonk hartstikke leuk. Ik was uiteindelijk toch wel snel binnen", vertelt ze terloops. Toch gaat het niet zo makkelijk om binnen te komen. Een screening en haar resultaten lieten zien dat ze over voldoende talent beschikt.

Een tikje verlegen, maar ook spontaan vertelt ze over haar eerste ervaringen op de fiets. Samen met haar vader is ze begonnen en zo leerde ze de juiste techniek aan. ''De eerste keer in het peloton ging ook niet zo goed", vertelt ze. ''Toen lag ik gelijk op de grond. Daarna heb ik het wel opgepakt, maar viel ik direct weer. Daar werd ik wel een beetje bang van inderdaad, maar het hoort er ook bij. Ik durf alweer brutaler op de fiets te zijn", vertelt ze. Toch blijft dat een verbeterpunt. Ze mag nog meer haar plekje op de weg afdwingen.

''Ik heb nu een speciaal trainingsschema gekregen van de ploeg en ook een trainer die kijkt naar hoe ik dat volg. Als ik eens problemen heb, dan kan ik direct bellen. Daarbij moet ik niet alleen maar op de fiets zitten, maar krijg ik ook een programma voor rompstabiliteit", weet Threels. De benadering is professioneel, maar dat zijn de wedstrijden ook. Wedstrijden in Zweden en Denemarken staan op het programma en een trainingskamp in Spanje. Tevens rijdt ze de voorjaarsklassieker Gent-Wevelgem. Een koers die haar ligt. ''Hoe harder de wedstrijd, des te beter ben ik."

Mogelijk doet Threels daaraan mee, maar dan moet eerst met school een oplossing gevonden worden. Ze heeft immers recht op een topsportstatus, maar het Wellant College heeft deze status niet. Threels weet in ieder geval goed wat ze wil bereiken. ''Mijn doel is natuurlijk professional te worden."

Meer berichten